Hävelid ska coacha LHC:s forwards

HOCKEY

”Lyckades dölja mina talanger bra under karriären”

LINKÖPING. Niclas Hävelid gör comeback i LHC - som assisterande tränare, med ansvar för forwards.

– Jag är forward egentligen, men lyckades dölja mina talanger bra under karriären, säger den förre NHL-backen.

Niclas Hävelid var i dag (onsdag) med på LHC:s isträning, och det ska han fortsätta med. Men han ska inte göra comeback som spelare, utan han är ny assisterande tränare i laget, med fokus på forwards.

– Han kommer att vara med på våra träningar och han kommer även att se matcherna från läktaren eller tv:n. Han ska vara ett extra vakande öga och komma med synpunkter, både till oss men framför allt till spelarna och i synnerhet till forwards, säger tränaren Roger Melin, som inte ser några problem med att den förre backen ska träna LHC:s offensiva spelare.

”Niclas vet svårigheterna”

– Jag tror bara det är bra. Han kan jobba med försvarspositioner för forwards. Det handlar inte bara om att göra mål som forward. Men även i anfallsspelet krävs det att man är kreativ och Niclas vet svårigheterna med att möta forwards i egen zon. Jag tror det är bra ur många synvinklar, säger Roger Melin.

– Vi har pratat om det länge och nu blev det verklighet. Det känns bra, säger Melin.

Niclas Hävelid har en lång och framgångsrik karriär bakom sig. 40-åringen har vunnit OS- och VM-guld. Totalt noterades han för 628 NHL-matcher. Inför den här säsongen bestämde han sig för att lägga skridskorna på hyllan, och i år har han hjälpt till med Linköpings juniorverksamhet.

– Min huvudsak är fortfarande juniorerna och hockeygymnasiet. Sedan hjälper jag till här så mycket som det går från hemmaplan. Jag reser inte med laget. Magnus (Hävelid, Niclas bror) har haft hand backarna och Roger (Melin) forwards, och det kanske har blivit för mycket för honom. Han har inte riktigt tid att sitta ner med grabbarna, med videos och sådant. Där kan jag avlasta.

Så nu ska du göra LHC till ett målfarligare lag?

– Ja, eller målsnålare kanske, säger Hävelid och ler.

– Jag är forward egentligen, men lyckades dölja mina talanger väldigt bra under karriären.

ARTIKELN HANDLAR OM