Så ska Karlskrona spara miljoner

Planen för att klara krisen

Karlskrona är i ekonomisk kris och måste dra ner kostnaderna med fyra miljoner kronor för att rädda elitlicensen.

Då får personal sparken – men spelarbudgeten blir samma som förra året.

– Stefan Bengtzén har fått oförändrade resurser, säger klubbchefen Rolf Lindberg.

Karlskrona HK gjorde en succésäsong sportsligt och tog sig till play off-serien.

Bakom den framgångsrika sagan låg mängder av nyförvärv.

Men ekonomiskt gick det inte lika bra.

På en presskonferens under onsdagen valde klubben att lägga korten på bordet och redovisa hur krisen ser ut.

Karlskrona gör ett minsresultat på mellan tre och fyra miljoner kronor den här säsongen. Från fjolåret fanns ett positivt eget kapital på 2,3 miljoner kronor vilket gör att KHK efter årets resultat kommer ha ett negativt eget kapital på mer än en miljon kronor.

För att beviljas elitlicens måste klubbens egna kapital vara positivt. För att inte sparkas ur allsvenskan till säsongen 2015-16 måste Karlskrona alltså vända den ekonomiska trenden under det kommande året.

Minska kostnaderna

Det ska göras genom att minska kostnaderna med fyra miljoner kronor. Men spelarbudgeten berörs inte.

– Stefan Bengtzén (sportchef) har fått oförändrade resurser. Hela sporten är egentligen oförändrad. Den post vi måste förhålla oss till är att resekostnaderna stuckit iväg, säger klubbchefen Rolf Lindberg i presskonferensen som sändes på SVT.

– Spelarbudgeten kostar ungefär lika mycket som vi haft i publikintäkter. Det finns ett samband mellan publik på läktaren och de spelare vi har på rinken. Får vi ett så stort intresse att publikintäkterna överskrider budget kommer alla extra pengar gå till att förstärka den sportsliga verksamheten. Vi har en intressant säsong nästa år när fyra lag går upp.

Andra lönetyper

I stället sker pengasparandet genom att dra ner på andra kostnader i organisationen.

– Vi ska jobba med en halvtidslösning på klubbchefen och dra ner personal på kansliet. Vi ska även se över eventsidan. Vi har gått in i en diskussion med anställda och ersätter dagens lönestruktur med en mindre fast del och sedan en provision på intäkter och försäljning, säger Rolf Lindberg.

– Vi för en diskussion med kommunen om att skjuta hyran framför oss i två år. Då kommer vi spara ungefär 500 000 kronor om året. Det möjliggör för oss att hantera situationen.

Likviditetsskuld

Karlskronas publikintäkter landade på 9,7 miljoner kronor den senaste säsongen, vilket var ungefär en miljon kronor mindre än förväntat. Samtidigt hamnade kostnaderna för spelarlöner ungefär två miljoner kronor högre än väntat. Klubbens största problem just nu är att betala en likviditetsskuld på nästan tre miljoner kronor. Hur KHK går tillväga för att lösa de kostnaderna är inte klart än, men klubbchefen hoppas att några av leverantörerna kan efterskänka skulder.

– Vi har betalat ut alla spelarlöner i tid och vi kommer lösa det i april också. För nästa år ser jag inga problem att klara resultatet. Däremot har vi bekymmer med likviditeten men ska se om man kan tidigarelägga några inbetalningar till oss.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN