HV utslaget – så kan de ställa upp nästa säsong

avJohannes Hägglund

LINKÖPING. Mästare i fjol – utslaget redan i åttondelsfinal i år.

Nu intensifieras arbetet inför nästa säsong för HV71 – där stommen på forwardssidan är kvar, medan det är många luckor att fylla på backsidan.

– Nu kommer det att krävas en själrannsakan från alla inblandade inom sporten, och det startar med mig som ytterst ansvarig naturligtvis, säger sportchefen Johan Hult

HV71 vann SM-guld förra säsongen, men nu är säsongen slut redan innan kvartsfinalerna har börjat, efter att laget förlorat två raka matcher mot Linköping.

– Naturligtvis är vi fruktansvärt besvikna, vilket är ganska naturligt. Vi får vara så pass ärliga att vi inte har räckt till på individnivå, eller lagnivå. Vi har inte kommit upp i rätt nivå, säger HV71:s sportchef Johan Hult.

– Nu kommer det att krävas en själrannsakan från alla inblandade inom sporten, och det startar med mig som ytterst ansvarig naturligtvis.

Hur ser en sådan process ut?

– Till att börja måste alla gå till var och en. Därifrån får vi bena ut vad vi ska göra bättre för att inte vara i den här situationen om ett år, säger Hult.

Nyckelspelarna har kontrakt

Tittar vi på HV71:s trupp till nästa år har man kvar stommen på forwardssidan. Man lär tappa Victor Ejdsell, på lån från Blackhawks, och Kevin Stenlund, på lån från Blue Jackets, men i övrigt är det bara Bill Sweatt som inte har kontrakt. Vilket betyder att nyckelspelare som Mattias Tedenby, David Ullström och Martin Thörnberg har kontrakt även över kommande säsong.

På målvaktssidan har unge Adam Åhman och nyförvärvet Felix Sandström kontrakt över nästa säsong. Enligt MrMadhawk talar mycket för att den tredje målvaktsplatsen tas av Jonas Gunnarsson, som spelade i klubben mellan 2009 och 2014.

HV71 sägs även vara nära Oskarshamns Martin Fehervary (enligt Jnytt samt MrMadhawk) och Timrås Didrik Strömberg (enligt Hockeypuls).

Lär tappa succéspelare

På backsidan har man bara fyra spelare under kontrakt nästa år (Persson, Berglund, Pilut och Ytterell). Men av allt att döma blir man av med succéspelaren Lawrence Pilut, som med sina 38 poäng vann backarnas poängliga i år.

– Pilut har stora chanser att få ett NHL-avtal. Jag kan inte täcka mig något annat, säger Hult.

Räknar du med någon av NHL-lånen (Brännström, Ejdsell, Söderström och Stenlund)?

– Nej, jag räknar inte med att något av NHL-lånen blir kvar, säger Hult.

Foto: Bildbyrån
HV71 riskerar att tappa både Linus Söderström och Lawrence Pilut – men kan förstärka med Timrås Didrik Strömberg.
ARTIKELN HANDLAR OM