Nashville nollade Toronto på bortaplan

Av: Per Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Filip Forsberg var äntligen tillbaka i natt, så för första gången sedan mitten av november hade Nashville Predators i princip fullt manskap.

Då passade de på att göra en verklig markering och klämde till toppkonkurrenten Toronto med 4-0 på bortaplan.

– Arvidsson och Filip är otroligt viktiga kuggar för oss, så nog märks det att de spelar igen. Men vi har också som lag en förmåga att höja oss mot mot motståndare vi har respekt för och det gjorde vi nu också, säger målskytten Mattias Ekholm till Sportbladet.

Först återvände Viktor Arvidsson, Sedan PK subban – och inatt kunde alltså även Filip Forsberg storma ut på isen efter en och en halv månad på skadelistan.

Så sånär som på Kyle Turris har Predators steg för steg kunnat mobilisera fullt manskap igen – och det börjar i sanning synas.

De har sedan nyår klappat till både Washington och Montreal – och i natt nollade de alltså heta Toronto Maple Leafs i Scotiabank Arena. 

– Ja, vi hoppas att svackan vi hade i december är över nu. Det känns så, säger Mattias Ekholm på telefon från den kanadensiska metropolen.

– Och det är klart att det betyder mycket att vi äntligen börjar få tillbaka folk. Framförallt ”Arvid” och Filip är otroliga kuggar för oss i den där förstakedjan och nog märks det att de spelar igen. Trots att han varit borta så länge tyckte jag Filip såg riktigt bra ut ikväll.

Mattias Ekholm nätade i natt när Nashville bortaslog Toronto med hela 4–0.
Foto: TT
Mattias Ekholm nätade i natt när Nashville bortaslog Toronto med hela 4–0.

”Eky” tror också att laget som helhet växer mot vissa motståndare.

– Ja, mot lag man kan tycka att vi borde kunna slå ganska enkelt händer det dessvärre att vi sjabblar bort det, fortsätter han.

– Men Washington och Montreal och inte minst Toronto är motståndare som väcker stor respekt och då är det som att vi höjer oss. Vi…vad heter det…”rise to occasion”.

Den 28-årige backresen har själv befunnit sig på högsta nivå hela tiden, är redan på väg att nå sitt personliga poängrekord och gjorde rejäla avtryck i protokollet i natt också. Först pangade han in 1-0 med en rejäl slägga från blålinjen i början av andra perioden, sedan spelade han fram till en strut signerad Kevin Fiala.

– Jag försöker spela mitt eget spel hela tiden och jo, det har känts bra. Skillnaden mot förut är att poängproduktionen accelererat lite på slutet. Det är bara att njuta så länge det pågår.

En skojig detalj från nattens fajt är att Viktor Arvidsson vann en unik match-i-matchen mot Torontos Pär Lindholm. De hör båda till de blott 441 innevånarna i lilla Kusmark i Västerbotten, känner varandra sedan uppväxten och möttes nu för första gången på en NHL-is. Och det är alltså på Arvidssons gård de har så kallade ”bragging rights” i sommar.

Även Calle Järnkrok stod för en assist för Nashville.

Elias Lindholm drar ifrån i toppen av svenska poängligan.

Han svarade för två nya assist när Calgary slog Chicago med 4-3 i natt och är därmed, som förste svensk den här säsongen, uppe i sammanlagt 50 poäng – tre fler än tvåan Gabriel Landeskog.

Samtidigt noterades Erik Gustafsson – en annan svensk som fått sitt stora genombrott i år – för två framspelningar för Chicago.
Det betyder att delar tredjeplatsen i de svenska backarnas poängliga med regerande Norris Trophy-vinnaren Victor Hedman och bara har Erik Karlsson och Mattias Ekholm framför sig.

Och ingen av dem har gjort lika många mål – åtta – som Chicago-Erik. 

Philadelphias kollaps börjar anta episka proportioner.

I natt blev de nollade av darriga St. Louis hemma i Wells Fargo Center – trots att gästerna hade helt oprövade rookien Jordan Binnington kassen.

– Vi blir utbuade och det borde vi som varit här ett tag veta att vi blir när vi inte gör vårt bästa, suckar Wayne Simmonds efter 0-3-debaclet.

Carl Gunnarsson hade en assist för Blues.

Mellan Montreal och Minnesota hände nästan ingenting, men knappa sju minuter in i tredje perioden lyckades finländaren Mikael Granlund spräcka Carey Prices nolla och det räckte till seger.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:

LÄS VIDARE