Omstridd regel görs om

avTomas Ros

Foto: BILDBYRÅN

Det är en av de mest omtalade överenskommelserna i svensk hockey – den som reglerar spelarlån till hockeyallsvenskan.

Nu förändras den.

– Låter bra. Som den ser ut i dag så drabbas spelarna och fansen, säger Andreas Appelgren, sportchefskonsult i Södertälje SK.

Det finns få överenskommelser som lockar till en så stor debatt som den som reglerar spelarlån från SHL till hockeyallsvenskan.

Fram till säsongsstarten i höstas var det öppna spjäll för de allsvenska klubbarna att låna spelare från SHL och det var klubbar som exempelvis Oskarshamn, Almtuna, Karlskoga och Troja skickliga på att utnyttja.

Oskarshamns sportchef, Per Kenttä, om lånekarusellen mellan SHL och hockeyallsvenskan:

– Jag är inte emot lån, men det är inte bra att vi tvingas ersätta lån med lån. Det är det som dränerar ligan, sa han för ett år sedan.

Blandat resultat och utfall

Men klubbarna i hockeyallsvenskan hade väldigt olika syn på spelarlån och huruvida företeelsen sänkte hockeyallsvenskans trovärdighet. Många supportrar hade också en negativ syn till att klubbarna lånade på sig en massa spelare utifrån i stället för att ge klubbens egna juniorer istid och förtroende.

Till nuvarande säsong bestämdes att begränsa möjligheten till spelarlån att omfatta maximalt tre lån från SHL, en målvakt och två utespelare.

Med blandat resultat och utfall.

Nu kan Sportbladet avslöja att reglerna för spelarlånen görs om – igen.

”Fansen kommer gilla det”

Det blir en ny överenskommelse med NHL-kostym. Den går att likna med hur spelare helt fritt kan byta mellan AHL och NHL.

– Det blir samma antal spelare, 2+1, som kan lånas ut till hockeyallsvenskan. Men skillnaden är att lånespelarna kan byta fritt mellan sin klubb i SHL och hockeyallsvenskan. Det vill säga på måndag kan han spela i hockeyallsvenskan, på tisdag i SHL och på onsdag i Hockeyallsvenskan, förklarar en källa som är nära den just nu pågående slutförhandlingen.

Tidigare har den allsvenska klubben redan bränt ett ”lånekort” om spelaren kallas tillbaka till sin SHL-klubb. Nu blir det lättare för spelaren att pendla mellan ligorna.

– Låter bra. Fansen kommer gilla förändringen. De får en identitet på spelaren och känna tillhörighet, säger Andreas Appelgren, sportchefskonsult i Södertälje SK.

ARTIKELN HANDLAR OM