”Man ska alltid ställa upp i Tre Kronor”

HOCKEY

Salming: Alltid en ära att spela för Sverige

1 av 2 | Foto: Klicka på bilden för en större version!

Nicklas Bäckström blev den 26:e svenske spelaren att tacka nej till VM.

NHL-stjärnan hänvisar till en krånglande axel men han och de andra stjärnorna får nu kritik för alla återbud av hockeylegendaren Börje Salming.

– Att spela för Sverige landslag är alltid en ära och har alltid varit det för mig. Jag tycker alltid att man ska ställa upp för landslaget, säger Salming.

Förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson har inte haft något tacksamt uppdrag när han plockat ut Sveriges VM-trupp. Samtliga spelare här intill har tackat nej till spel i turneringen i Tyskland. I går blev Nicklas Bäckström nummer 26 på listan.

– Jag kan dessvärre inte vara med i VM, säger ”Bäckis”.

”Krånglande axel”

Centerns nej var inte oväntat men spekulationerna innan beskedet byggde främst på det faktum att 22-åringen står utan kontrakt efter säsongen. Istället hänvisar Washington-stjärnan nu till en axel som hoppat ut led flera gånger under slutspelet.

– Jag har en krånglande axel och jag måste ta itu med den nu.

Bäckström är långt ifrån ensam om att nobba Tre Kronor – och de svenska hockeystjärnorna får nu kritik från hockeylegendaren Börje Salming.

– Att spela för Sveriges landslag är en ära och har alltid varit det för mig. Jag tycker alltid att man ska ställa upp för landslaget om man har tid och orkar. Men du måste samtidigt kunna ge 100 procent, annars är det bättre att de yngre spelar. Men jag har alltid kommit om jag haft tid och kunnat spela, säger Salming.

Köper inte förklaringen

Förklaringen att de många matcherna i NHL sliter för hårt på spelarna köper inte 59-åringen.

– Det var 80 matcher på min tid också och då spelade vi ofta Canada Cup innan säsongen. Men det var inga större problem. Jag fick aldrig chansen att spela så många VM men jag hade gärna spelat fler OS. Det var en turnering alla ville vara med i.

– Men det kan också vara en förklaring till alla nej i år. Det var många som var med i OS och då ska de ladda för grundserien, OS och sedan till slutspelet. Om du då är lite småskadad är det inte så lätt att ladda om igen och spela VM.

För att komma tillrätta med problemet och rädda statusen på VM tycker Salming att antalet världsmästerskap ska dras ner. I nuläget spelas ishockey-VM varje år att jämföra med fotbollen som spelar vart fjärde.

– Det är en viktigt diskussion framöver hur man ska få bästa möjliga manskap till VM. Var fjärde år är kanske att dra det för långt men är det OS ett år kanske man ska skippa VM. Då blir det lättare för spelarna att ladda om och skulle det bidra till att VM får en högre status så tror jag på det.