Stjärnorna hyllar Dahlin inför NHL-premiären

Av: 

TT

”Redan en av de bästa backarna jag har sett spela”, säger Patrik Laine.

”Jag får scouta honom noggrant inför första matchen”, säger Victor Hedman.

Vem de pratar om?

Rasmus Dahlin, 18, den svenska draftettan.

1989 blev Mats Sundin första svensk att gå som nummer ett i NHL-draften.

Trots att Sverige därefter har haft superstjärnor som Peter Forsberg, Daniel och Henrik Sedin, Nicklas Bäckström, Victor Hedman och Gabriel Landeskog som valts tidigt dröjde det 29 år innan nästa blågula superlöfte gick som nummer ett i draften. Förväntningarna och förhoppningarna på Buffalos Rasmus Dahlin är stora bland experter och supportrar – men även bland blivande motståndare i NHL.

"Det ska bli häftigt att se honom och spela mot honom", säger Gabriel Landeskog, Colorados lagkapten, om Buffalos draftetta Rasmus Dahlin (bilden). Arkivbild.
"Det ska bli häftigt att se honom och spela mot honom", säger Gabriel Landeskog, Colorados lagkapten, om Buffalos draftetta Rasmus Dahlin (bilden). Arkivbild.

Victor Hedman, back, 27, Tampa Bay (draftad tvåa 2009):

"Jag har aldrig sett honom spela live men vad jag sett på JVM och utifrån vad man hört är han något alldeles speciellt. Det ska bli kul att se. Han kommer få mycket förtroende av Buffalo och då de spelar i samma division som oss kommer man stöta på honom fyra-fem gånger per år. Jag får scouta honom noggrant inför första matchen och försöka stänga ner honom."

Patrik Laine, forward, 20, Winnipeg (draftad tvåa 2016):

"Han är en riktigt bra spelare. Det ska bli intressant att se hur han kommer att prestera i NHL. Han är redan en av de bästa backarna som jag har sett spela, det ska bli väldigt spännande att se hur han kommer att klara sig."

Patrik Laine
Patrik Laine

Gabriel Landeskog, forward, 25, Colorado (draftad tvåa 2011):

"Jag har bara sett honom spela i JVM, men det man har sett annars på Youtube – vare sig det är mål eller passningar – så ser man att han kommer bli väldigt rolig att kolla på. Han kommer tillföra mycket – inte bara till Buffalo som lag, utan för hela NHL som liga. Kul för svensk ishockey att se en sådan spelare gå som etta i draften. Det ska bli häftigt att se honom och spela mot honom."

Nico Hischier, center, 19, New Jersey (draftad etta 2017):

"Jag tror det kommer gå väldigt bra. Jag har redan spelat mot honom och han är en fantastisk spelare. Han ska bara fokusera på att spela sitt eget spel och inte tänka för mycket, då kommer han bli hur bra som helst."

Nico Hischier
Nico Hischier

André Burakovsky, forward, 23, Washington (draftad 23:a 2013):

"Det jag har sett av Rasmus har gjort mig väldigt imponerad. Han har allting i sig. Han ska bara ta vara på sina chanser och behålla sitt lugn så kommer han att bli en riktigt bra back i NHL."

Niklas Kronwall, back, 37, Detroit (draftad 29:a 2000):

"Jag tror att största biten för Rasmus kommer vara att inte sätta för stor press på sig själv. Spelet har han ju. Hela den biten finns där. Så sätt inte för stor press på sig själv och för stora förhoppningar på sig själv redan första året, då är det bara en tidsfråga innan han är en av de bästa."

Filip Forsberg, forward, 24, Nashville (draftad elva 2012):

"Jag tror det kommer bli bra. En fantastisk talang och en oerhört duktig hockeyspelare. Jag känner honom inte personligen men han verkar vara en lugn kille med fötterna på jorden. I den här serien är det viktigt då han kommer ha mycket press på sig."

Filip Forsberg i mitten med Mattias Ekholm och Calle Järnkrok i Nashville
Filip Forsberg i mitten med Mattias Ekholm och Calle Järnkrok i Nashville

William Karlsson, center, 25, Vegas (draftad 53:a 2011):

"Jag tror han kommer bli kanon. Buffalo har gjort en ganska bra sommar och fått in lite nya gubbar. De blir ett ganska bra lag och han kommer nog stå ut. Han är så pass bra. Kommer ha ett mycket bra förstaår."

Fredrik Claesson, back, 25, NY Rangers (draftad 126:a 2011):

"Vad man sett så ser han ju riktigt fin ut om jag ska vara ärlig. Han kommer göra det jättebra. Han är en av de som kan gå rätt in i NHL och dominera."

Elias Lindholm, forward, 23, Calgary (draftad femma 2013):

"Det är inte helt lätt att komma över som svensk första året. Mindre rink och tuffare gubbar. Men av det lilla man sett av honom så kommer han ju ha en lång framtid som superstjärna i ligan."

John Klingberg, back, 26, Dallas (draftad 131:a 2010):

"Jag tror han kommer gå in direkt och spela. Men han är 18 år. NHL är inte att bara börja flyga, framför allt för backar. De kommer förvänta sig att du ska vara påkopplad alla matcher hela tiden. Jag vet själv hur det var i den åldern. Han kommer säkert göra det jättebra men det kommer nog ta två-tre år innan han känner sig bekväm med ligan."

William Nylander, forward, 22, Toronto (draftad åtta 2014):

"Jag har inte sett honom spela så mycket, så jag har ingen aning. Men från det man hört ska han vara väldigt duktig. Han kommer nog vara en viktig del av Buffalo och hjälpa dem vända."

Oliver Ekman Larsson, back, 27, Arizona (draftad sexa 2009):

"Det ska bli jätteintressant. Han är ju uppsnackad i alla fall. Med all rätt. Jag hoppas det går bra för honom. Men sedan vet man att det är världens bästa liga. Det är ett ganska stort steg man ska ta men jag tror han kommer fixa det galant."

Pierre-Édouard Bellemare, forward, 33, Vegas:

"Han kanske inte är byggd för att spela 82 matcher än, men jag tror att den här killen kommer bli den som tar över ligan. Vi har (Erik) Karlsson, (John) Klingberg och alla de här – han är på den nivån redan nu. Det ska bli kul att se."

Jacob Markström, målvakt, 28, Vancouver (draftad 31:a 2008):

"Jag tycker det är oerhört kul för Sverige att vi får fram en så talangfull spelare, som går etta i draften och hajpen runtomkring honom är oerhörd borta i Nordamerika. Sedan är det så klart en skillnad att spela i NHL mot SHL, men jag tror inte att han kommer ha så stora problem att komma in i det. Men det kanske tar några år, som för Victor Hedman men som nu är världens bästa back."

Rickard Rakell, forward, 25, Anaheim (draftad 30:e 2011):

"Jag tror det kommer gå jättebra för honom. Jag har inte sett honom spela eller träffat honom, men han verkar vara en väldigt självsäker hockeyspelare och litar på sina kunskaper på isen. Han kommer få utrymme att utvecklas och få ta den tid som det kanske tar de första matcherna för att hitta sitt spel."

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!