Marcus Johansson om hjärnskakningen: ”Jag mådde inget bra”

New Jersey Devils svensk om Washingtons seger och skadorna

GÖTEBORG. Sänkt av skada i fjol och forna laget Washington Capitals lyfte bucklan i somras.

Marcus Johansson, 28, hade en jobbig säsong 2017–2018.

– Jag mådde inte bra. Jag ville vara delaktig i fjol, men kunde inte, säger New Jersey Devils-stjärnan.

Marcus Johansson valdes i första draft-rundan av Washington Capitals 2009.

Då var Capitals i en uppbyggnadsfas med unga spelare som Johansson, Nicklas Bäckström och Alexander Ovetjkin. Det är snart tio år sedan den draften och det har hänt en del sedan dess.

Bland annat vann Washington Stanley Cup i somras, efter många års uttåg tidigt i slutspelet.

Ovetjkin med Stanley Cup-bucklan.
Ovetjkin med Stanley Cup-bucklan.

”Det var blandade känslor”

Och för Johansson var det givetvis mycket speciellt, eftersom han spelat sju säsonger, hela sin NHL-karriär, med huvudstadslaget och varit med på hela resan.

– Ja, det var blandade känslor. Jag lämnade ju laget för ett år sedan och jag unnar många i klubben att få vinna, en del har slitit oerhört för det här. Men det är surt att Washington fick trofén i somras, eftersom jag precis gått vidare, det måste jag medge. Det som kanske studsat mot laget tidigare, studsade med nu, säger Johansson.

Han är på plats i Sverige och ska leda New Jersey Devils i kvällens match mot Edmonton Oilers i Scandinavium. En ynnest att som svensk få lira NHL-match i sitt hemlandet.

– Ja, det ska bli fantastisk. Jag kommer från Landskrona, som är cirka 2 timmar från Göteborg. Jag har spelat i Scandinavium både som liten pojke och i elitserien när jag spelade med Färjestad. Just Frölunda–Färjestad är underbara matcher och jag hoppas att fansen inte buar ut mig på lördag, säger han med tanke på rivaliteten.

Marcus Johansson i Scandinavium.
Marcus Johansson i Scandinavium.

Förra säsongen en mardröm

För 28-åringen är läget med New Jersey speciellt. Han fick inte vara kvar i Washingtons organisation på grund av rådande lönetak och mitt i natten skickades han till Devils.

Första säsongen i nya laget blev en mardröm, med endast 29 grundseriematcher i statistiken.

Skadorna förstörde säsongen. Efter att ha fått en hjärnskakning i inledningen av säsongen kom den stora smällen den 23 januari när Bostons stjärna och råskinn Brad Marchand satte in en ful armbåge på svensken och den förstörde säsongen. 
– Det var oerhört frustrerande i fjol. Jag kom hit och ville vara delaktig och så hamnade jag på sidan. Jag mådde inte bra, men nu är jag tillbaka där jag vill vara, både mentalt och fysiskt. Vill visa vad jag kan nu, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!