Domarna ändras för svenska juniorerna

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem svenska juniorer straffades för sitt agerande på medaljceremonin.

Men straffen såg verkningslösa ut då spelarna stängdes av i turneringar de inte fick spela i.

Men nu har IIHF ändrat domarna. Därmed missar bland annat Rasmus Dahlin två matcher i JVM och Lias Andersson stängs av i fyra matcher – nästa senior-VM.

Det var i onsdags som fem svenska Juniorkronor-spelare och tre ledare straffades av Internationella ishockeyförbundet för att de tagit av sig medaljerna under pågående medaljceremoni efter silvret i JVM.

Att ta av silvermedaljerna som spelarna får visar inte bara på brist på respekt mot åskådare och VM-arrangör utan också mot motståndarna som vinner mästerskapet. Att spelarna i efterhand bett om ursäkt för sitt beteende och bedyrar att de inte har har haft intentionen att vara respektlösa ursäktar inte handlingen”, skrev IIHF i sin motivering.

Men straffen var märkliga.

Lias Andersson, Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist stängdes alla av i fyra respektive två matcher i JVM nästa år fast de då är för gamla för att spela turneringen och Rasmus Dahlin fick av en än mer oklar anledning en avstängning som gällde för U18-VM som han också är för gammal för nästa år. Olle Eriksson Ek var den enda som faktiskt drabbades av straffet.

”Olyckligt”

Men nu har IIHF plötsligt ändrat sitt beslut.

Nu står det klart att Andersson, Boqvist och Jonsson Fjällby stängs av från nästa års senior-VM medan Rasmus Dahlin stängs av i två matcher i nästa års JVM.

– Vi fick väldigt sent i går kväll ett besked från IIHF att man gjort en rättelse, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Vad säger du om att de inte kunnat döma ut rätt straff?

– Det är klart det är olyckligt att det blir fel, men nu har vi fått den här informationen. I morgon har vi ett styrelsemöte där vi ska titta på de här bestraffningarna och behandla om vi ska lägga fram en eventuell överklagan, säger Anders Larsson.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Tre Kronors VM-guld 00:28

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM