NHL

Johansson: #87 Crosby gör Penguins till storfavorit

Av: 

Calle Johansson

HOCKEY

Calle Johanssons NHL-krönika

Sidney Crosby.
Sidney Crosby.

Söndag är ”Sids” dag.

Och då får Pittsburgh ett drömläge.

Nummer 87 är på väg tillbaka, och då får östra konferensen en storfavorit.

Sidney Crosby pratar väldigt sällan om tidsplaner, och när han väl gör det, ja då är det allvar. För han vet mycket väl, att nämner han ett comebackdatum, då kommer det bli mycket frågor om varför han inte finns med på isen.

Det kommer att ta en stund för ”Sid the kid” att komma i gång. Men kan han få 15 matcher är det ett helt perfekt antal att spela in sig på och hitta tajmingen. Och det är ett drömläge för Pittsburgh, att få en fräsch superstjärna med sig in i slutspelet.

Crosby kommer att vara hur sugen som helst, och vad jag förstått har han kunnat träna rätt så bra. Det är bara tacklingar han inte har fått ta emot.

Och det är ju inte en ”normal” spelare som kommer tillbaka. Minns bara vad han hittade på i senaste comebackförsöket.

Rangers måste ha ”Henke” frisk

Mycket talar för att vad som händer i sjukstugan kommer få stor bäring på resten av säsongen. Flera skadade stjärnor kämpar för att komma tillbaka på isen:

Chicagos Jonathan Toews. Washingtons Nicklas Bäckström. Detroits Nicklas Lidström och Jimmy Howard. Och Boston väntar på en trio i Shawn Thornton, Rich Peverley och målvakten Tuukka Rask.

Detroit står inte och faller med Howard i ett slutspel. Det enda lag som står och faller med sin målvakt är NY Rangers. Får du hål på Henrik Lundqvist och gör tre mål får Rangers svårt att vinna matcherna. Gör du däremot tre på Detroit och Vancouver så kan de göra fyra, fem ändå.

Generellt är målvakterna mycket bättre i dag än när jag var aktiv, mer atletiska och vältränade. Det var de inte alltid på min tid om jag ska vara ärlig. Det var inte ovanligt med lite trivselvikt.

I dag har de målvaktstränare, spelar bakom tätare försvar, det är inte lika öppet. Och så finns det inga lätta matcher.

Det är huvudanledningen till varför det bara är Alex Ovetjkin som lyckats göra fler än 60 mål i grundserien på 15 år.

Var noga med anställningar

Men nu kan Steven Stamkos vara på väg att nå ”drömgränsen”. Men då krävs att han gör tolv mål på 15 matcher, vilket är exceptionellt. Dessutom är spelschemat tufft.

Sen fixar Stamkos det, tar han med sig Tampa till slutspel. Och är det någon som kan göra det, så är det han. Stamkos är hela tiden beredd att skjuta och han gör det fort. Det är inte krångligare egentligen. Hockey kan vara en simpel sport.

Toronto sparkade coachen Ron Wilson och ersatte honom med Randy Carlyle, och jag undrar varför de gjorde det nu? Jag tycker det är konstigt att man skyller på tränaren när det gått tungt efter jul. För Toronto började riktigt bra. Har Wilson blivit en så mycket sämre tränare sedan i julas? Det är överhuvudtaget ovanligt att coachbyten får snabb positiv effekt. St Louis Ken Hitchcock är ett undantag i år, men annars har det överlag blivit sämre resultat. Man ska vara noga med vem man anställer, och du måste ha en röd tråd i organisationen.

Antingen anställer du en tränare och låter han bygga upp sitt eget lag, med tillhörande filosofi. Eller, som jag förordar, anställer en tränare som passar in i organisationens filosofi. Ibland blir jag förbluffad hur klubbar tänker, eller rättare sagt agerar.

Calles 3 stjärnor

Mario Lemiux

Fick en staty i Pittsburgh, nu är han odödlig i staden.

Sidney Crosby

Pittsburgh Penguins.

 Nu känns det som det börjar hända grejer.

Loui Eriksson

Dallas Stars.

 En av ligans mest underskattad spelare.

Stjärnfallet

BILJETTPRISERNA I VM

Ingen normal familj har råd att gå och titta. Så bra är inte produkten.

ANNONS

Har du en dyr bilförsäkring? Jämför och se om du kan få billigare alternativ här.

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL