”Det är magiskt”

avMats Wennerholm

HOCKEY

Jakob Silfverberg blev stor matchhjälte – och fick Sportbladets klassiska guldmålning

Foto: JIMMY WIXTRÖM
SLUTSPELSKUNGEN Johan Larsson och Calle Järnkrok häller champagne över slutspelets bäste spelare – Jakob Silfverberg. De tre ungdomarna låg bakom det mesta när Brynäs tog sitt 13:e SM-guld. Framför allt den senare – som själv döpte om sig till Guldberg i natt.

Det var kvällen då Silfver blev guld. En kväll i cigarrök, sprutande champagne och Sportbladets klassiska guldmålning.

Och en kväll då Brynäs ”Young Guns” leverererade en sista gång tillsammans.

– Därför är det så skönt att få stå här med SM-bucklan. Det är magiskt, säger matchhjälten Jakob Silfver­berg som för en natt bytte namn till Guldberg.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Jag vet inte hur många gånger Jakob Silfverberg sa ordet ”magiskt” den här kvällen och natten, men det var fler än de 13 gånger han gjorde mål i det här slutspelet. I det som kan ha varit sista matchen med Brynäs blev han en ännu större hjälte än han redan var.

Hans 1–0 knappa 14 minuter in i andra perioden avgjorde den här matchen mot Skellefteå och det bar hela hans signatur och var ett bevis på hela hans storhet.

”Ingen trodde på oss”

Ett handledsskott i världsklass långt utifrån högerkanten och mitt i skäret.

En stenhård puck som gick in i Skellefteå-målvakten Jocke Erikssons närmsta kryss och studsade ut i det bortre. Allt gick så fort att domarna var tvungna att ringa måldomaren för att vara säkra på att pucken var inne. Inte ens Jakob Silfverberg såg det direkt.

– Jag förstod efter en stund och då blev det en explosion av känslor, säger han.

– Det var så underbart att få göra det där målet och sedan vara med om att vinna det här SM-guldet som var vårt mål redan innan säsongen startade.

– Ingen trodde på oss mer än vi själva. Men vi tvivlade aldrig en sekund.

Det var därför han stod där och vrålade sent i går kväll, guldmålad från topp till tå och med champagnen rinnande över sig och bjöd på en autograf med efternamnet Guldberg.

Kedjekompisarna Johan Larsson och Calle Järnkrok stod på var sin sida, Brynäs två andra supertalanger (två assist var i går) som varit nästan lika stora ledarfigurer som lagkaptenen Silfverberg.

Alfredssons arvtagare

Och tre spelare som är så bra och talangfulla att framtiden finns i NHL och inte här hemma.

Jakob Silfverberg och Johan Larsson har spelat i Brynäs på lånad tid, då de skrev kontrakt med sina NHL-klubbar redan innan säsongen startade här hemma och blev utlånade den här ­säsongen.

Jakob Silfverberg spelar i Ottawa Senators nästa ­säsong och ses som en arvtagare till lagkaptenen ­Daniel Alfredsson.

Johan Larsson ska slåss om en plats i Minnesota Wild.

– Ja, att jag drar har varit klart länge. Och jag hoppas bli kvar där borta resten av karriären. Det är målet. Så det här var verkligen sista natten med gängen. Jag har haft fyra underbara år här i Brynäs och vi kunde ju inte ha avslutat på ett bättre sätt, säger han.

Jämförd med Jesus

Det är bara Calle Järnkrok som fortfarande väntar på besked från Detroit Red Wings och ännu inte vet var han spelar nästa säsong.

– Vi får se vad som händer den närmsta tiden. I dag vet jag ingenting.

Men kan du tänka dig att åka över redan nu, eller vill du vänta och spela en säsong till i Brynäs?

– Båda sakerna finns väl i tankarna, men vi får se vad som händer.

Men det var ändå Jakob Silfverbergs kväll.

Lagkaptenens farväl till den klubb han är uppväxt i.

Det fanns till och med supportrar i Gävle i natt som jämförde honom med Jesus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brynäs IF