Hockeylegendar död i bilolycka

HOCKEY

Herb Brooks kraschade på väg hem från golftävling

NEW YORK.

En legendar är död.

I morse kom beskedet att coach Herb Brooks – som förde USA till ett sensationellt OS-guld i ishockey 1980 – omkommit i en bilolycka.

Drömmaren som åstadkom ”Årtusendets största sportögonblick” blev 66 år gammal.

”Miraklet på isen” kallades det när Herb Brooks lyckades coacha ett lag bestående av amatörer till final i OS i Lake Placid mitt under det kalla krigets intensivaste skede.

I semifinalen mot det ”oslagbara” sovjetiska laget vann USA med 4–3.

Stort firande

I ett land som annars mest intresserar sig för NFL, blev laget, och Brooks, firade lika stort som någonsin ett lag Super Bowl-hjältar.

Inför matchen förklarade Brooks, som själv varit spelare i två OS, för spelarna:

– Ni är menade att vara här. Det här ögonblicket är ert. Ni är menade att vara här just nu.

Händelsen har blivit film med Karl Malden i rollen som Brooks. En annan film om miraklet är på gång med Kurt Russell som Brooks.

Hade spelat golf

Brooks fyllde nyligen 66 år. Han var i går på väg från en kändisgolftävling anordnad av Hockey Hall of Fame i norra Minnesota när dödsolyckan inträffade. Han sa att han hade åtaganden i Chicago när han gavs sig av.

Han körde själv sin Toyota minivan av 2000 års modell, och inga andra bilar var inblandade i olyckan.

Kraschen ägde rum klockan 14.44 lokal tid utanför Minneapolis, kvart i tio svensk tid i går kväll.

Vissa uppgifter tyder på att olyckan kan ha varit kopplad till hans egen hälsa.

– Men han var i perfekt form så vitt jag vet, säger Tom Sersha, ordförande i U.S. Hockey Hall of Fame, som också deltog i golfturneringen.

Beskedet om Brooks död tas emot med stor sorg i hockey-USA:

– I dag är en sorgens dag för hockey, säger Minnesota Gophers coach Don Lucia till AP.

– Min känsla är att Minnesota förlorade sin huvudcoach i dag. Herb Brooks var en Minnesota-legend, en Minnesota-skatt, säger hocketokiga guvernören Tim Pawlenty.

Invald i Hall of Fame

Herb Brooks föddes i St. Paul och spelade hockey i University of Minnesota som liten. Han var senare coach för laget mellan 1972 och 1979 och ledde dem till tre mästerskapstitlar.

Han valdes in i Hockey Hall of Fame 1990.

2002 gjorde han comeback som coach för OS-laget. Varför, tillfrågades han inför turneringen? Varför återvända efter att redan ha gjort det mest otroliga som går att göra?

– Kanske är jag den sortens spelare, svarade Brooks. Det bor fortfarande en liten pojke i mig.

USA tog silver.

På senare år var Brooks talangscout för Pittsburgh Penguins. Han avvisade ett multimiljonerbjudande, i dollar, att coacha New York Rangers inför förra säsongen. Han ville inte vara borta ifrån sitt älskade Minnesota.

– Det är en stor förlust för amerikansk hockey, säger Bob Allen, OS-funktionär 1980. Han var en mästare på att motivera, och en stor tänkare.

I en intervju nyligen med Minneapolis Star Tribune förklarade supertränaren varför en av hans favoritfilmer var ”Willy Wonka och Chokladfabriken”.

”Jag är en drömmare...”

– Du vet, Willy Wonka sa det bäst: Vi tillverkar de drömmar som drömmare drömmer. Vi ska drömma. Vi växte upp som barn med drömmar, men nu som vuxna är vi för sofistikerade, som en nation. Vi slutade drömma. Vi måste alltid ha våra drömmar.

– Jag är en drömmare, sa Brooks.

Brooks sörjs närmast av sin fru Patti och deras två barn.

Blev 66 år

Miracle on ice de gjorde det omöjliga...

Fredrik Virtanen