Guldtränaren lämnar HV71

HOCKEY

Mårts får inget nytt kontrakt efter fiaskosäsongen

Förtroendet för Pär Mårts är slut.

HV71 valde i går att bryta kontraktet med guldtränaren.

- Om vi hade haft en annan tabellplacering hade allt varit i ett annat läge, säger klubbdirektören Bengt Kinell.

Foto: från mästare till fiaskotränare HV-tränaren Pär Mårts får inte fortsatt förtroende av klubben. Fiaskosäsongen blev för mycket för klubbledningen. "Om vi hade haft en annan tabellplacering hade allt varit i ett annat läge", säger ordföranden Bengt Kinell.

HV71 har haft en tung säsong hittills. Svenska mästaren från i våras har inte övertygat och ligger inte ens på slutspelsplats.

Och de är ledarna som har fått ta på sig skulden.

Tidigare i veckan sparkades sportchefen Dag Larsson som inte alls lyckats med värvningarna den här säsongen. De meriterade NHL-proffsen Brian Boucher, Bryan McCabe, Vesa Toskala och Anders Eriksson har inte lyckats i klubben.

Och i går beslutade klubben att tränaren Pär Mårts inte får fortsatt förtroende, trots att han förde klubben till SM-guld i fjol, under hans första säsong i klubben.

"Det känns konstigt"

- Det här känns givetvis konstigt, men kommer inte att påverka fortsättningen. Både jag och spelarna är professionella och vet vad som gäller, säger Pär Mårts till Jönköpings-Posten.

Mårts kontrakt löd på 2+1 år, där båda parterna hade rätt att avbryta samarbetet innan den 31 januari i år - något som HV71 nu har gjort

- Om vi hade haft en annan tabellplacering hade allt varit i ett annat läge, säger klubbdirektören och tillförordnade sportchefen Bengt Kinell.

HV71 ligger bara på nionde plats och kämpar för att nå slutspelet. Men samtidigt medger Kinell att man också tittar åt andra hållet i tabellen.

- Jag måste tänka på vilken serietillhörighet vi kan tänkas ha nästa år, och hur vår organisation ska se ut i framtiden, säger han till JP.

Kvar säsongen ut

Mårts, som hockeyfostrades i Vätterstad (en av de två klubbar som bildade HV71 för 34 år sedan), får fortsätta att coacha laget säsongen ut, men hur långt laget än går i ett eventuellt slutspel i vår får Mårts leta efter en ny arbetsgivare till hösten.

- Det är ju bara att konstatera att vi inte är så bra i år. Tabellen ljuger inte. Däremot tror jag själv att jag inte blivit sämre på den här korta tiden, säger Pär Mårts till JP.

Pär Mårts har tidigare tränat både Västerås och AIK, när de fortfarande låg i elitserien. Dessutom var han assisterande förbundskapten när Sverige vann olympiskt guld i Lillehammer 1994.

De har fått lämna sina klubbar...

...och de här går efter säsongen

Daniel Brändh

ARTIKELN HANDLAR OM