”Arrogant och inkompetent”

IKO-tränaren sågar domaren

avJonathan Nilsson

Oskarshamn besegrade Karlskrona och gick upp i serieledning.

Men IKO-tränaren Håkan Åhlund var upprörd efteråt – och sågade domarinsatsen på presskonferensen.

– Jag står för att jag tycker han var arrogant och inkompetent, säger Åhlund när Sportbladet ringer upp honom morgonen efter.

Oskarshamn bortabesegrade Karlskrona med 2–1 efter förlängning under gårdagen.

Oskarshamn tog därmed över serieledningen i hockeyallsvenskan, men IKO-tränaren Håkan Åhlund var starkt kritisk till domarinsatsen på presskonferensen efteråt.

Foto: Adam Ihse/TT
Håkan Åhlund

– Vi har ett mål som blir bortdömt, som jag tycker är helt horribelt. Den här domaren har följt oss i över en och en halv vecka. Det är en stor skandal att han kan få förstöra en hockeyfest som vi har idag i Karlskorna. Han har totalt bestämt sig innan matchen att det här inte ska kunna bli en trevlig tillställning, för det första hälsar han inte på oss som han brukar göra, han är arrogant, sa Åhlund och fortsatte:

– Han säger till vår kapten att du får skylla dig själv om du får en tackling i ryggen. Han är totalt inkompetent, och det här tar emot att säga, men det förstör svensk hockey när vi har så här dåliga domare.

”Jag står för det”

Sportbladet har pratat med Håkan Åhlund som står fast vid det han sagt när vi når honom dagen efter.

– Jag står för att jag tycker han var arrogant och inkompetent, det finns inget mer att tillägga när det var på den nivån som vi har i går. Jag pratade med både Johan (Nordlöf, domaren) och Pär (Pär-Olof Livf, domaransvarig i hockeyallsvenskan) efter matchen för att klargöra vad jag skulle säga på presskonferensen.

Foto: CMore

Han fortsätter:

– Jag sa inte ljud till honom (Nordlöf) under sextio minuter. Femton minuter efter matchen får man kontakta domaren och då talade jag om vad jag tyckte inför stängda dörrar.

Hur reagerade han på det?

– Jag har inte en aning.

Men vad svarade han till dig?

– Det spelar ingen roll vad han svarade mig, han har redan bestämt sig. Det var bara skönt att tala om för honom vad jag tycker.

Tror du inte han går in på isen för att göra sitt bästa?

– Jag tror ingenting, det är ett väldigt arrogant beteende. Det sa jag åt honom och det räcker där, jag står fast vid det.

– En domare bör inte göra som han gör. Han ska hälsa på båda tränarna innan matchen, inte bara åka fram till ena tränaren. Han hälsade inte på oss.

”Fått en utvisning med oss”

Det bortdömda målet som Åhlund pratar om på presskonferensen inträffade med knappt fyra minuter kvar vid ställningen 1–1 och dömdes bort för spark efter videogranskning.

Ska han stå till svars för det då han ringer upp till videodomaren?

– Vet du vem det är som videodomare?

Nej.

– Det är en lokal person som sitter på plats. Det är ingen sparkrörelse, men det är oväsentligt, det är egentligen bara en liten del i hela hans beteende.

Du sa att han har följt er i en och en halv vecka?

– Vi hade honom uppe i Stockholm mot AIK (förra fredagen). På sex perioder har vi fått en utvisning med oss.

Johan Nordlöf fick motta Guldtröjan förra säsongen, en utmärkelse som ges till årets domare i Hockeyallsvenskan enligt spelarna själva.

– Det är en färskvara, är det inte så? Jag vann SM-guld 92 och 94, jag kan inte leva på det eller hur? Det är totalt ointressant, säger Åhlund.

”Det är djupt olyckligt”

Pär-Olof Lifv, som är domaransvarig, tycker det är beklagligt att Åhlund framförde kritiken på presskonferensen.

– Han har pratat med mig och domaren efter matchen, men han sa inget om att han skulle gå ut med det på presskonferensen.

– Det är djupt olyckligt att det ska gå så långt, om Håkan känner sig orättvist behandlad så får han höra av sig till mig. Då får man ha den respekten att det stannar där, jag kommer ringa Håkan och så får vi reda ut vad som har hänt, säger Lifv som utvecklar sin syn på kritiken här.

ARTIKELN HANDLAR OM