Måltorkan över för Max Friberg

avHenrik Lundgren

HOCKEY

GÖTEBORG. Inte ett mål på 24 matcher.
Sen två på en kväll.
– Det var på tiden. Så här länge tror jag inte att ens målvakterna vill vänta på att göra mål, säger Max Friberg efter 4–1 på Karlskrona.

Foto: Bildbyrån

Värvad i somras med rykte om sig som målskytt. Max Friberg försökte hålla ner förväntningarna, betonade att han var värvad som en slitvarg mer än poängspelare.

Rejäl ketchupeffekt

Men att han skulle vara mållös efter 24 matcher hade han knappast trott.

– Nej, verkligen inte. så länge vill ingen vänta på att göra mål. Men jag har försökt att inte tänka så mycket på siffror hit och dit, utan bara göra rätt grejor. Då blir man belönad till slut.

Det var lätt att förstå därför Fribergs glädje när han styrde in Mike Webers skott i den första perioden. Först ett jätteleende, och sen ett jämfotahopp en halv meter upp i luften i någon slags märklig målgest.

– Inövad? Haha, nej... Vi hoppar ju i gymmet varje dag så vi övar på att hoppa. Men den var ganska spontan, det var mycket som ville komma ut, så att hoppa så högt jag kunde var det bästa jag kunde komma på.
Och har man gjort ett så kan man ju göra två. Max Friberg såg ut att vara på jakt efter ett sponsoravtal med någon ketchuptillverkare när han i den andra perioden också sköt in 2-0.
– I bakhuvudet sitter det väl någonting som kanske lossnar nu. Det blir lite enklare att tänka klart i alla situationer, utanför isen också.
Hur har den här tiden varit?
– Förhoppningsvis lär jag mig något av det, att det inte alltid går på räls. Supportrarna har varit väldigt stöttande, jag hörde att de sjöng mitt namn efter båda målen, det är kul att de blev så glada för min framgång också.

Stor dominans

Frölunda dominerade både spel- och chansmässigt, men Karlskrona hade två jättelägen i den första perioden. Men varken Filip Cruseman (öppet mål i två mot noll) eller Joachim Rohdin lyckades överlista Johan Mattsson.
I stället kunde Frölunda utan större problem gå ifrån och till slut vinna med 4–1. En bra start för göteborgarna efter att i veckan haft ett långt möte mellan tränare och spelare. Två förluster mot Malmö och Rögle och svagt försvarsspel var inte vad Frölunda behövde efter en tung höst. Lite förändringar i kedjorna och en bättre ordning på försvarsspelet visade att mötet gett resultat.

– Vi svarade upp bra. Det är några byten där vi slarvar och låter dem kontra på oss, men vi kan gå ännu mer till attack. Nu sköt vi mycket i dag, men vi kan skjuta ännu mer. Och vara effektivare. Men nu hoppas jag att vi kan bygga vidare på det här. Vi måste bara påminna varandra om vad det är som gör oss bra, säger Friberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlskrona

Frölunda

Ryan Lasch