FC Barcelona

Barcelonas svensk hyllades – av 65 000

Av: 

Jonathan Berntsson

HOCKEY

Tog hem hockeycupen – firades stort på Camp Nou

Efter första cupsegern på 18 år hyllades FC Barcelonas hockeylag inför 65 000 på Camp Nou.

En av spelarna: okända Barçasvensken Fredrik Norberg, 32.

– Det var bra jubel där inne. Jag har aldrig upplevt något liknande, säger han till Sportbladet.

Framgångarna på fotbollsplanen kan knappast ha undgått någon, men ett Barcelona som säger sig vara mer än bara en klubb är också mer än bara en sport.

Föreningen bedriver allt från konståkning till rullstolsbasket – och man finns även representerat i den spanska hockeyligan, Liga Nacional de Hockey Hielo.

Poängkungen i det laget kommer från Mjölby i Östergötland.

Spelade i Halmstad

Fredrik Norberg, 32, är sedan några år tillbaka bosatt på den spanska ostkusten.

– Från början var det studierna som förde mig hit. När jag var klar med dem ville jag vara kvar. Så nu jobbar jag med it-utveckling här nere, berättar han.

Innan flytten lirade han med Halmstad Hammers i division ett. Nu är han forward i FC Barcelona.

– Säsongen är från september till april, men vi tränar året runt. Det finns sex lag i förstaligan och sex i andraligan. De flesta är från de norra delarna av landet, från gränsen till Frankrike. Sedan har vi ett och så finns det ett från Madrid.

Vad är det för nivå?

– Det är långt ifrån hur det är i Sverige, däremot finns det ett par spelare i varje lag som är duktiga. Det är kanske division två-klass på det. Förr fick varje lag ha hur många utlänningar som helst och det laget som vann ifjol hade 18 stycken. Nu har de tagit tillbaka en gammal regel om att det max får vara fem utlänningar, så större delen av spelarna i ligan är spanjorer.

Hur är träningsmöjligheterna?

– I Barcelona finns det en rink, men även två-tre isbanor som man kan åka på. Vi tränar fyra dagar i veckan och har en match.

Och intresset?

– När vi spelar hemma har vi kanske 200-300 på läktarna. Men några av de andra klubbarna har upp emot tusen personer. För att vara Spanien är det ganska häfigt.

Bjöds in till sviten

Bra många fler än så var det förra helgen när Fredrik Norberg och hans lagkamrater klev ut på Camp Nous gräsmatta.

Barcelona har vunnit den spanska hockeyligan två gånger på 2000-talet, men ett cupguld har låtit vänta på sig. Senast ett sådant bärgades var säsongen 96/97 – nu var det dags igen.

Och finalsegern mot bittraste fienden Puigcerdà firades rejält, något som Corren tidigare uppmärksammat.

– Inför matchen mellan Barcelona och Villarreal blev vi inbjudna till presidenten i hans svit. Där blev det tapas och annat tilltugg och dryck och sedan fick vi gå ner på plan. Under uppvärmningen stod vi precis vid sidlinjen och sedan presenterade speakern oss och sa att vi vunnit cupen genom att besegra ärkerivalen. Sånt gillar folk. Det var strax över 65 000 i publiken, så det var bra jubel där inne.

– När vi gick ut sjung klacken "Campione". Jag har aldrig upplevt något liknande, som mest har jag spelat inför 6 000. Det var riktigt coolt. Att gå ut på Camp Nou var roligare än själva cupvinsten.

"De sköter sitt, jag mitt"

Målet med resten av säsongen är tydligt.

Barcelona siktar på att ta hem ligan och greja dubbeln.

– Ja. Alla pokaler betyder ju något, säger Fredrik Norberg, som tvekar lite på frågan om han kan kallas för svenskproffs i Spanien.

– Nja. Vissa av de andra lagen betalar pengar till sina bästa spelare, men i Barcelona får vi jättemånga andra förmåner. Vi får mat, utrustning, kläder och klubben kan hjälpa till att lösa biljetter till La Liga-matcher.

Och Messi och Neymar, har du träffat dem?

– Nej. Men det finns ett sjukhus för alla spelare i klubben. Förra året hade jag problem med en axel så då var jag på anläggningen varje dag i några veckor. Då stötte jag på gänget varje dag. Men det är inte så att man ställer sig och snackar med dem. De sköter sitt och jag mitt, haha.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. | Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

FC Barcelona