Stefan Liv invald i Hockey Hall of Fame

”Var som bäst när han förolyckades”

Stefan Liv, här med Peter Ekelund, jublar efter att man bärgat SM-guldet på hemmais. Än i dag talar HV71-supporters om hur Liv 2004 spelade hem SM-guldet till Jönköping.
Stefan Liv, här med Peter Ekelund, jublar efter att man bärgat SM-guldet på hemmais. Än i dag talar HV71-supporters om hur Liv 2004 spelade hem SM-guldet till Jönköping.

Den förre landslagsmålvakten Stefan Liv har valts in i svensk ishockeys Hall of Fame.

– Stefan var som bäst när han tragiskt förolyckades i flygkraschen i Ryssland, säger Peter Blomqvist, ordförande i invalskommittén.

Den 7 september 2011 är ett datum som hockey-Sverige aldrig glömmer. Det ryska hockeylaget Lokomotiv Jaroslavls plan kraschade, och den svenske hockeymålvakten Stefan Liv var en av de 43 människor som miste livet i olyckan.

Nu hyllas han för sina insatser på isen – genom att bli invald som nummer 96 i svensk hockeys Hall of Fame.

– Stefan var som bäst när han tragiskt förolyckades i flygkraschen i Ryssland. Vår motivering till varför han är invald är väldigt omfattande, säger Peter Blomqvist, ordförande i Hockey Hall of Fames invalskommitté.

”Var oerhört omtyckt”

”Under nio säsonger var Stefan Liv förstemålvakt i HV 71 och blev oerhört omtyckt, inte bara av fansen utan av de flesta motståndare också. 2006 i Turin var han med i den svenska trupp som tog guld i OS, senare på våren samma år blev det VM-guld i Riga. Därmed är Stefan Liv den ende målvakt som lyckats med bedriften”, står det bland annat i motiveringen från invalskommittén.

Även den förre hockeymålvakten Peter Åslin väljs in. Åslin vann SM-guld med AIK, HV 71 och Leksand och gick hastigt bort 2012, endast 49 år gammal.

Totalt valdes 23 spelare, ledare och domare in och de kommer att hyllas av svenska ishockeyförbundet lördagen den 22 november.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!