Junland: Någon gång måste vi lära oss läxan

HOCKEY

LINKÖPING. Utslagna ur fem slutspel – på sju säsonger.

Skellefteå är en mardrömsmotståndare för Linköping, som siktar på att ta revansch i år.

– Någon gång måste vi lära oss läxan, säger Jonas Junland.

Foto: Jonas Junland.

Om vi börjar med att backa bandet till 2009. Linköping hade 2-1 i matcher i kvartsfinalserien, men Skellefteå vann tre raka matcher och tog sig vidare efter att Kimmo Koskenkorva avgjort match sex i förlängningen. Det blev början på en lång slutspelsförbannelse för LHC mot Skellefteå. 2011 åkte de ut i kvartsfinal, 2013 i semifinal och i fjol tog det återigen stopp i semfinal för östgötarna, och än en gång var de Skellefteå som slog ut dem.

–  Vi, Linköping som förening, har fått stryk några år. Det ska bli kul att mötas igen och försöka slå dem, säger Jonas Junland.

– De har bra vinnarkänsla där uppe och gnuggar på samma vis som tidigare. De har en del nya namn, men de spelar på samma sätt. Det känns som att det är samma Skellefteå, men någon gång måste vi lära oss läxan.

Slogs ut i CHL

Hur ska ni besegra dem?

– Vi har några idéer på hur vi ska rubba dem lite, men det håller vi oss för oss själva. Sedan får vi se om det funkar, säger Junland.

I december förra året möttes lagen återigen i slutspelssammanhang, i CHL-kvartsfinal den här gången. Båda lagen vann sina matcher på bortaplan, men i straffavgörandet drog Skellefteå det längsta strået.

– I CHL-matcherna var det väldigt jämnt och under serien var det jämnt. Vi känner att vi har hugg på dem. De vann serien med stor marginal igen och är helt klart laget att slå, säger Junland.

”Vi vet hur man förlorar mot Skellefteå”

Mattias Bäckman, 22, har varit med de två senaste åren, då LHC åkt ur i semfinal.

– Tredje gången gillt hoppas vi. Vi vet hur man förlorar semifinaler mot Skellefteå, men det ska det bli ändring på, säger han

Skellefteå har fått några dagars vila, medan ni hade sex tuffa matcher mot HV71. Hur påverkar det?

– Jättesvårt att säga. Jag tycker vi känns starka. I längden kanske det är skönt att få vila lite, men vi har haft två dagar ledigt. Vi är pigga. Vi är inne i det och det kan nog gynna oss, säger Bäckman.

ARTIKELN HANDLAR OM