”Det blev sju timmar bil varje helg”

avTT

HOCKEY

Supertalangen Hanna Olsson väljer att nobba Riksserien

1 av 5
Hanna Olsson. Foto: Adam Ihse/TT

Hon kallas för en av de största talangerna i svensk ishockey. Hanna Olsson är bara 15 år och har redan tagit plats i A-landslaget.

Ändå tänker hon i år inte spela en enda minut i Riksserien.

– Det gäller att tänka ett steg längre, säger hon.

Det har varit ett bra år för Hanna Olsson. Förra säsongen vann hon SM-guld med Linköping, och i augusti debuterade hon i A-landslaget när Damkronorna mötte Finland i tre träningslandskamper. I match nummer tre noterades hon dessutom för sin första poäng, när hon från sin centerposition serverade Pernilla Winberg som passade vidare till målskytten Jenni Asserholt.

– Det var en helt fantastisk upplevelse, det är ju självklart något jag har drömt om sedan jag var liten och det var ju inte några dåliga spelare jag fick spela med heller. Men det gäller att ha kvar båda fötterna på jorden, jobba hårt och inte rusa iväg, säger Hanna Olsson.

Det har också varit ett slitigt år.

I högstadiet

Samtidigt som hon spelade med Linköping gick hon åttonde klass på högstadieskolan på Öckerö, och reste varje helg från hemmet på Hälsö i Göteborgs skärgård till matcherna i Riksserien – vilket innebar 30 mil enkel väg för en hemmamatch.

– Det blev oftast sju och en halv timme i bil, minst, varje helg. Det känns som om jag kan använda den tiden till något vettigare, säger Hanna Olsson, som den här säsongen helt väljer att avstå spel i Riksserien för att i stället träna och spela hemma i SSH84, Sällskapet Skärgården Hockey, på Öckerö.

Hon kommer att spela matcher med A-pojklaget, där killarna är 15–16 år, och samtidigt träna med J18-laget.

TT: Var det ett självklart val?

– Ja. Jag börjar ju nian nu och det blir ännu viktigare med betygen och så. Jag ville slippa resorna och kunna fokusera på träningen och skolan. Även om vi vann SM-guld med Linköping och jag jättegärna hade velat fortsätta så kändes det rätt. Vi är överens om att jag får skynda långsamt och inte fuska. Jag är ju fortfarande ung, i utvecklingsfasen.

TT: Och att träna med killarna är bra för din utveckling?

– Framför allt vad gäller tuffheten. De får ju tacklas så det gäller att hålla upp huvudet, för annars får man en riktig smäll. Men de är ganska schyssta också. Man bli stark och lär sig att tänka smart. Skridskomässigt är det ganska lika som att träna med damerna.

Spel för Öckerö

Hanna Olsson började åka skridskor i ishallen på Öckerö när hon bara var tre år gammal. Första gången hon gick i hockeyskola var hon fem år, och det var då kärlekshistorien till sporten började.

Kortsiktigt är drömmen att om ett par år få möjlighet att åka över till USA för att studera och spela college-hockey, långsiktigt är den att någon gång få uppleva ett OS, allra helst ett OS-guld.

– Det vore helt ofattbart, riktigt häftigt. Det är lite svårt att svara på vad som krävs för att vi ska kunna ta oss dit, men man måste ju tro på det i alla fall.

Årets OS-turnering följde hon från tv-soffan.

– Kvartsfinalen mot Finland... Jag satt vid tv:n och fick rysningar. Det var en riktigt bra match. Jag tycker det gjorde det väldigt bra hela turneringen.

I slutet av mars 2015 avgörs VM på hemmaplan i Malmö. 2018 väntar nästa OS-turnering. Troligtvis är Hanna Olsson med i båda de turneringarna, men supertalangen själv vill inte ta någonting för givet.

– Vi får se. Det är ju självklart drömmen, men det gäller att hålla kvar fötterna på jorden och fortsätta jobba hårt varje dag.

ARTIKELN HANDLAR OM