Benns omställning – tillhörde unik skara

Publicerad 2023-12-14

Jordie Benn tillhörde en unik skara med dispens i NHL.

I Sverige tvingades han tänka om, 36 år gammal.

– Jag har spelat väldigt länge utan visir, säger Brynäsbacken.

Följ ämnen
Brynäs IF

Säsongen 2013/14 införde NHL en regel där ”alla spelare som har spelat färre än 25 NHL-matcher måste bära visir”.

Förra säsongen spelade åtta spelare i NHL utan skyddet framför ögonen. Nu är de sex efter att Zack Kassian slutat och Jordie Benn fortsatt karriären i hockeyallsvenskan.

Funderade på att flippa upp visiret

Nu bär veteranen inte bara sitt omtalade skägg utan både visir och halsskydd också.

– Om jag inte hade behövt hade jag förmodligen inte gjort det. Jag har ju spelat väldigt länge utan visir. Men av säkerhetsskäl är det bara att ta på sig det, det är ju en regel, säger Jordie Benn efter Brynäs förlust mot Djurgården på Hovet.

– Jag tänker inte ens på det längre. De första träningarna märkte jag av det och det störde mig, men vi tränar på is nästan varje dag så jag har vant mig.

Du bär det korrekt också, vissa brukar ”flippa upp” visiret.

– Ja, jag funderade på att flippa upp det. Men jag kom fram till att om jag ska bära det kan jag lika gärna bära det på rätt sätt.

Visiret är inte den enda omställningen för Benn, som har tolv säsonger och totalt 607 matcher i världens bästa liga under bältet.

Brynäs Jordie Benn, utan visir, efter bortamatchen mot Djurgården.

Bröderna Jordie och Jamie Benn under en NHL-match mellan Montreal och Dallas. Båda utan visir och halsskydd.

Hyllar svensk publik: ”Älskar det”

Han imponeras av inramningen på de svenska arenorna.

– Det är häftigt och väldigt annorlunda jämfört med Nordamerika. Min mamma hörde till och med av sig och sa att det är det enda hon hör när hon tittar på matcherna online. Det är grymt och jag älskar det.

Vad är skillnaden jämfört med Nordamerika?

– Det här påminner mig om klipp jag sett av fotboll. De sjunger ramsor hela matchen. Det är riktigt häftigt att vara en del av det. Det är givetvis bättre när vi spelar hemma i Gävle, men det är ändå coolt att komma in en arena som den här och höra passionerade fans sjunga.

I matchen mot Djurgården bildade Jordie Benn första backpar med Johannes Kinnvall.

– Det känns riktigt bra. Han är en speciell spelare, väldigt dynamisk. Riktigt bra på att transportera puck och en bra skridskoåkare. Han gör livet lätt för mig. Det var roligt att spela med honom, säger Benn.

Följ ämnen i artikeln