Wennerholm: En mardröm för Tre Kronor

Foto: IBL
HOCKEY

KÖLN. VM:s första dag blev en mardröm för Tre Kronor.

Först stryk mot Ryssland på straffar (1-2) och sedan en ny, tysk skrällseger mot ett stjärnfyllt USA med 2-1.

Det gör att Sverige sitter på tåget mot en VM-kvartsfinal i Paris just nu.

Det som Rikard Grönborg och svenskarna helst ville undvika.

Jag var här senast VM gick i Tyskland 2010 och då slutade VM-premiären med exakt samma siffror för hemmanationen mot USA.

2–1 till Tyskland.

Men då först efter förlängning, då Rögles Felix Schütz avgjorde 21 sekunder in i sudden death. Då var det galen stämning på läktarna inför nästan 80 000 åskådare på Bundesliga-laget Schalke 04:s hemmaplan i Gelsenkirchen.

Det är fortfarande överlägset publikrekord för en ishockeymatch i Euopa.

Nu vann tyskarna igen, men efter full tid och VM:s största premiärskräll är ett faktum. Det efter en sistaperiod, då det knappt behövdes spolas i USA:s zon och där amerikanarna bombarderade Greiss i det tyska målet.

Betongförsvar

Tysklands betongförsvar var så gott som okrossbart mot USA och här i Tyskland anses Thomas Greiss vara VM:s bästa målvakt. Det är väl svårt att säga emot dem på den punkten efter bara ett insläppt mål mot USA. NY Islanders-keepern är en helt annan målvakt än när han stod i Brynäs säsongen 2010-11, då han nästan var hånad av hemmafansen.

Av en viss anledning, ska väl tilläggas.

Men det här var en match där Greiss startade med en jätteräddning redan efter 15 sekunder, då USA:s och Calgarys storstjärna Johnny Gaudreau fick ett friläge.

Tyskarnas coach och gamla NHL-stjärna Marco Sturm har byggt laget bakifrån och det handlar om att hålla tätt bakåt och kontra.

Och ha den rätta turen.

”Inte optimalt”

På lördagskvällen kommer Tre Kronor att ställas inför 18 500 åskådare igen, de flesta är helgglada tyskar som kommer att skapa en mäktig ljudkuliss och bära fram hemmanationen.

Och Sveriges förbundskapten för redan börja blicka mot plan B och en ny tågresa inför kvartsfinalen. En resa som slutat med två raka och historiska förluster i de två senaste VM-turneringarna.

– Det har vi naturligtvis diskuterat och det finns med i planeringe, även om det inte är någonting vi önskar, sa han till Sportbladet tidigare i veckan.

– Men det är självklart inte optimalt att byta spelplats och tvingas resa inför en kvart.

Nu gör kvällens match mot Tyskland ingen större skillnad när det gäller Sveriges chanser att tvingas bort från VM:s huvudarena för en ny kvartsfinal. Tyskarnas tre poäng mot USA är blytunga inför fortsättningen och Sveriges räddnig handlar inte om att vinna mot ett tröttkört Tyskland. Det handlar om att före Ryssland och de chanserna blev minimala efter premiärförlusten.

Och just nu pekar alla pilar åt Paris.

Ett märkligt slut på en första VM-dag, där svenskarna imponerade mer än jag sett sedan VM-guldet i Globen 2013.

Ändå fick de gå till sängs som den första VM-dagens största förlorare.

I grupp B vann Kanada tungviktsmötet mot Tjeckien med 4–1.

ARTIKELN HANDLAR OM