Mike Babcock tillbaka efter kritiken

”Den värsta personen jag någonsin träffat”

Av: Anton Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

När Mike Babcock sparkades som tränare för Toronto Maple Leafs ifrågasattes hans metoder kraftigt.

Bland annat kallade Johan Franzén honom för ”en fruktansvärd människa”.

Nu är Babcock tillbaka i hockeyvärlden.

Det är visserligen inte i något tränarbås i NHL vi får se Mike Babcock i framöver. 57-åringen kommer i stället att arbeta som rådgivare åt collegelaget University of Vermont.

”Mikes kunskap, hans nätverk och framför allt den moderna syn han använder för att se på sporten ishockey kommer att hjälpa hela vårt program framåt”, säger huvudtränaren Todd Woodcroft, tidigare medarbetare i Tre Kronor, i ett pressmeddelande.

Mike Babcock är en av de mest meriterade NHL-tränarna i modern tid. Han har tagit guld som tränare för Kanada på VM, OS och World Cup samt vunnit Stanley Cup med Detroit Red Wings.

Men han har på senare tid hamnat i blåsväder för sina kontroversiella tränarmetoder.

Gick hårt åt svensken

När Babcock fick sparken från Toronto Maple Leafs vittnade flera tidigare spelare om tränarens metoder.

I ”Spittin’ Chiclets podcast” berättade legendaren Chris Chelios att Mike Babcock bland annat gick hårt åt Johan Franzén under en match i Nashville.

– Det gick så långt att stackars Johan, som vi inte visste led av hjärnskakningar och depressioner, bara bröt ihop. Han fick ett nervöst sammanbrott. Inte bara på bänken utan i ett av rummen efter matchen. Det är förmodligen det värsta jag någonsin sett, sa den tidigare storbacken.

I en intervju med Expressen berättade Franzén att händelsen var toppen av ett isberg.

– Men sen är han en fruktansvärd människa, den värsta person jag har träffat. En mobbare som gav sig på folk, det kunde vara städare i arenan i Detroit eller vem som helst. Han hoppade på folk bara för att, sa svensken till tidningen.

”Fruktansvärd människa”

Den pensionerade NHL-profilen Mike Commodore, som tränades av Babcock i Detroit 2011, skrev följande på Twitter:

”Hej, Mike Babcock... Dina spelare övergav dig. De övergav dig för att du är en fruktansvärd människa. Du är en medioker tränare med ett upplåst ego”.

Foto: Mark Humphrey / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:

LÄS VIDARE