”En jäkla historia, kan jag lova”

Huvudvärken var ingen hjärnskakning utan berodde på kärlek, enligt ryske presidenten

avHans Abrahamsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter åtta hjärnskakningar fick det vara nog: Robert ”Lill-Magic” Nilsson, 35, har spelat sin sista hockeymatch.

I Hockeystudions podd berättar Nilsson om hur illa han behandlades av sin ryska klubb i samband med en av hjärnskakningarna. 

– Presidenten sa att jag kanske hade ont i huvudet för att jag var kär, säger pucktrollaren.

En av svensk hockeys största puckartister har lagt ner karriären. Efter uppskattningsvis ”sex–åtta” hjärnskakningar tog Robert Nilsson beslutet att det fick var nog. 

Den första hjärnskakningen fick han för tretton år sedan då han olyckligt kolliderade med landsmannen och kompisen Douglas Murray under en NHL-match.

Den sista kom för två år sedan inför OS-turneringen i Sydkorea och var också den som satte punkt för karriären. Nu hyllar Nilsson den hjälp han fått från European Brain Center i Göteborg.

Men under karriären har hjälpen varit av skiftande kvalitet. Värst var det när han spelade för den ryska klubben Nizhny Novgorod. 

Flickvännen fick agera tolk

Där trodde man inte alls att svensken led av någon hjärnskakning utan presidenten i klubben ställde en helt egen diagnos:

– Presidenten kallade in mig, jag hade min precis träffat min nuvarande fru då och hon var var med för presidenten kunde inte engelska. Hon fick agera översättare vid 19-års ålder.

Presidentens diagnos var inte vad Nilsson hade förväntat sig: 

– Robban, du kanske har lite ont i huvudet för att du är kär. Eller som när jag kollar på er och ni spelar en dålig match, då får jag också huvudvärk.

Foto: MATTI MATIKAINEN / BILDBYRÅN

När Nilsson vägrade spela fick han sparken.

Nu har Robert Nilsson och hustrun Sasha Khabibulin (dotter till förre stormålvakten Nikolai) flyttat hem till Sverige igen efter 15 år av spel i Nordamerika, Ryssland och Schweiz.

Det blir också en hel del snack om senaste veckan i SHL som har dominerats av Färjestads stjärntapp till KHL och att mästarna Frölundas märkliga bortasvacka bara fortsätter. 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM