Islossning för stjärnorna mot Lettland

avJonathan Nilsson

ÖRNSKÖLDSVIK. En tung premiärförlust i bagaget.

Då klev Småkronornas stjärnor fram mot Lettland i 5–2-segern.

– Vi gillar att spela hockey, ha kul och leka lite i anfallszon, ler Alexander Holtz efter matchen.

Gårdagens premiär mot USA i U18-VM gick inte Sveriges väg. Siffrorna rann i väg på slutet och amerikanerna vann till slut med hela 6–1.

– Jag tycker vi viker ner oss och känns väldigt små ute på isen. Som att vi inte vill vara där, sa Simon Holmström efter förlusten i går.

Men i dag fick Småkronorna revansch mot Lettland.

Och det var den stjärnspäckade förstakedjan som förväntas leda laget som låg bakom fyra av målen i 5–2-segern.

Lettland bjöds visserligen på ett friläge och tog ledningen efter drygt sju minuter. Därefter handlade det mesta om Sverige som vann skottstatistiken med 46–20. Förstacentern Karl Henriksson kvitterade i powerplay, vackert framspelad av kedjekamraten Lucas Raymond.

”Gillar att ha kul”

Oscar Bjerselius gav Sverige ledningen innan det var dags för den tredje länken i förstakedjan, skarpskytten Alexander Holtz, att utöka ledningen. Även det i powerplay, med ett välplacerat handledsskott.

– Jag har haft mycket skott hittills och man älskar ju att göra mål. Så det var skönt att den gick in, säger Alexander Holtz efter matchen och fortsätter:

– Vi gillar att spela hockey, ha kul och leka lite i anfallszon. Vi kompletterar varandra jäkligt bra och vi har bra snurr.

Lettland gav dock matchen nerv genom en tidig reducering i den tredje perioden. Då klev Karl Henriksson fram ännu en gång och prickade in 4–2.

Raymond fastställde sedan slutresultatet till 5–2. Totalt två mål och två assist från Karl Henriksson och samtliga mål från trion kom i powerplay.

– Det är såklart jätteviktigt i turneringar, både boxplay och powerplay, säger Karl Henriksson.

”Häftigt att kolla på”

Målvakten Jesper Wallstedt gjorde sin första match mellan stolparna efter att Hugo Alnefelt stått i premiären.

– Det var grymt kul och en svängig match. För mig blev det många slumplägen eftersom vi ägde spelet, så det gäller att vara påslagen för allting kan hända.

Han njöt av att se den svenska uppvisningen i powerplay.

– Det är häftigt att kolla på, coolt att stå där bak och se hur de spelar.

Vad är det som gör dem så bra?

– Deras connection, hur de hittar varandra hela tiden. Att de alltid vet var de har varandra och så är de extremt skickliga allihopa.

På söndag väntar Slovakien, som åkte på en storförlust mot USA tidigare i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM