Janmark: Maler ner motståndet

avPer Bjurman

Publicerad:
Foto: Tony Gutierrez / TT

NEW YORK. Stjärnorna lyser i Dallas igen.

Krislaget från seriestarten har plötsligt blivit nästintill hetast i NHL och tog i natt femte raka segern genom att sänka Winnipeg hemma i Texas.

– Skillnaden är ändå inte så stor. Vi är bara lite mer homogena och maler ner motståndarns nu, säger målskytten Mattias Janmark efter 5-3-segern.

De startade nästan lika eländigt som San Jose, favorittippade Dallas – och fick skäll efter noter av både coacher och fans och media.

Nu jublar alla.

För stjärnorna från Victory Avenue i ”The Big D” har iscensatt en total scenförändring , tog femte raka segern mot Winnipeg i natt, har vunnit tolv av de senaste fjorton matcherna och hakar på St. Louis och Colorado i toppen av Central-tabellen.

– Det känns såklart bra. Allt blir lugnare och roligare när man vinner, säger Mattias Janmark när vi når honom efter Jets-matchen.

– Men spelmässigt tycker jag ändå inte att skillnaden är så stor. Vi spelade okej även i början, men fick liksom inte till det. Nu är vi ett mer homogent lag och maler ner motståndarna.

Och så bidrar fler än de största profilerna nästan varje kväll till den offensiva produktionen. I natt var det just ”Jana” som lade grunden till segern genom att piska in 1-0 på en retur en bit in i andra perioden.

”Jag kan bygga vidare på det”

– Det har inte blivit så många mål, vare sig ifjol eller den här säsongen, och det här var första matchen efter en tids skadefrånvaro, så det var väldigt skönt att få in den, konstaterar han.

– Tidigare om åren har jag varit lite ”streaky” och börjat producera mer när jag väl gjort ett mål. Vi får hoppas det blir lika nu, att jag kan bygga vidare på det här i de kommande matcherna.

Då, i kommande matcherna, finns dock förhoppningen om att också John Klingberg och Roope Hintz ska kunna göra comeback efter sina skador och de har för vana att ta hand om det där med målfabrikationen.

– Ja, det ska bli grymt att få tillbaka de två. Det är starkt att vi gjort det så bra utan dem, men de kommer behövas mot svåra motståndare framöver. De är riktiga matchvinnare som kan förändra saker helt på egen hand, slår Janmark fast.

▪▪▪

Minnesota håller också på att vända på en hittills deprimerande säsong.

De har vunnit fem av sina senaste åtta matcher och klippte i natt höstens tyngsta skalp med en 3-2-seger mot Colorado.

– Vi har spelat rätt bra ett längre tag och får vi bara till en lite längre segersvit kan det bli intressant, säger coachen Bruce Boudreau till nhl.com.

Andre Burakovsky var åter en av Avalanches mest framstående och noterades för två assist – medan Joel Eriksson-Ek fixade en dito åt hemmalaget.

▪▪▪

Nikita Kutjerov kunde inte spela alls och Steven Stamkos tvingades avbryta matchen efter en period.

Men Tampa lyckades likafullt samla sig till en riktigt gedigen insats i nattens bortafajt mot Chicago och vann med 4-2.

Victor Hedman svarade för en assist och avancerar i backarnas poängliga. Han ligger nu på delad sjätteplats.

▪▪▪

Mellan bittra rivalerna Vegas och San Jose stod det 1-1 efter full tid i T-Mobile Arena.

Sedan avgjorde hajarnas lagkapten Logan Couture på övertid.

▪▪▪

För nattens skräll stod LA Kings – genom att slå heta Edmonton med 5-1 hemma i Staples Center. 

Carl Grundström assisterade till ett av målen.

Adam Larsson var för övrigt tillbaka i Oilers-uppställningen för första gången sedan skadan han ådrog sig i seriepremiären andra oktober.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL