”Han borde kanske sätta på sig en hjälm”

Jagrs passning till gamle polaren Ulf Samuelsson

avTomas Ros

Publicerad:

KLADNO. Ulf Samuelsson ska göra ”en Jagr”.

Han kommer hem för att rädda klubben i sitt hjärta.

– Ulf är en rolig kille. Kanske bör han sätta på sig en hjälm i båset. Han blir en annan människa då, säger Jaromir Jagr till Sportbladet.

I dag startar en ny era i Leksand.

Borta är Roger Melin och en ny tränare tar vid för att rädda laget kvar i högsta serien.

Ulf Samuelsson, 55, kommer hem till Leksand och han har i många intervjuer sagt att Leksand har en speciell plats i hjärtat. Han bodde under många år i Leksand och spelade både junior- och seniorhockey för masarna innan han hade en lång och fin karriär i Nordamerika.

Sportbladets Tomas Ros med legendaren Jaromir Jagr.

Spelade upp Kladno i våras

Det är känslosamt och speciellt för Tuffe Uffe att komma hem.

Precis som för Jaromir Jagr, som Sportbladet träffade under onsdagen.

Jagr fyller 48 år om några dagar och spelar fortfarande hockey för sin moderklubb Kladno, där han dessutom är ägare och klubbdirektör. Jagr tog upp Kladno till högsta serien i våras och nu sliter klubben i botten av Extraliga och riskerar att åka ur – igen.

Sportbladet fick möjligheten att fråga Jagr om hur hans före detta lagkamrat i Pittsburgh (91–95) kommer att lyckas i Leksand.

– Det kommer vara lättare för Ulf än för mig. Det svenska utbildningsprogrammet är bättre än vad vi har i Kladno. Ulf kommer ha många bra spelare att coacha. Se bara på draften hur många svenskar som blir valda hela tiden.

”Han var galen”

Han skrattar gott när Samuelsson kommer på tal och beskriver svensken som en skön personlighet med två karaktärer.

– Han var en av de trevligaste spelarna vid sidan om. Och en av de tuffaste på isen. Han kunde förändra sig och hans hjälm var som en strömbrytare. Han var galen, kunde göra vad som helst för att vinna. Kanske bör han sätta på sig en hjälm i båset. Han blir en annan människa då, säger legendaren och skrattar.

Han berättar om hur tufft klubblagen i Tjeckien har och att Mountfields sensationella finalplats i CHL är en stor framgång.

– Jag såg resultatet, men inte själva matchen. För en tjeckisk klubb är det en stor framgång att bara ta sig till final. Frölunda har vunnit fyra gånger nu och man är kanske de bästa laget i Europa.

Foto: Tomas Ros
Jaromir Jagr
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM