Salmings sorg: ”Var en så jävla fin kille”

Förre lagkamraten död: ”Tog hand om mig”

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Brian Glennie (till höger) under OS 1968.
Foto: AFTONBLADET
Brian Glennie (till höger) under OS 1968.

Toronto Maple Leafs-ikonen Brian Glennie har dött, 73 år gammal.

Börje Salming, 68, sörjer sin förre lagkamrat.

– Han var en så jävla fin kille, säger Salming.

När Salming kom till Toronto inför säsongen 1973/74 hade Brian Glennie redan gjort fyra säsonger i klubben.

– Jag tänkte inte på det då, men såhär i efterhand inser jag ju att jag på sätt och vis kom dit för att sno hans jobb. Han var också back och vi var ju konkurrenter på så vis, minns Salming.

Men någon konkurrens märkte Salming aldrig av.

I stället tog Glennie honom under sina vingar.

– Han var fantastisk snäll och tog hand om mig på allra bästa sätt. Jag kunde inte så mycket engelska, men Brian såg till att jag kom in i gruppen på ett bra sätt.

”Bara small till”

Brian Glennie gjorde över 500 matcher i den blå tröjan och blev invald som en av Toronto Maple Leafs 100 mest framstående spelare genom tiderna.

På fredagsmorgonen somnade han in, 73 år gammal.

– Han var en så jävla fin kille. En grymt bra back, riktigt tuff. Han gjorde några ruggiga tacklingar på blålinjen. Det bara small till, säger Salming.

Du var i Toronto nyligen. Visste du att han var dålig?

– Nej. Senast jag träffade honom var för något år sedan då vi spelade en utomhusmatch. Då var han lite krasslig, gick runt med käpp och grejer. Men han var glad, vi pratade mycket och hade jättetrevligt tillsammans. Sen hörde jag hörde jag häromdagen att han inte mådde så bra, men jag hann inte tänkta mer än ”vad fan är det som händer nu?”. Sen fick jag höra i dag att han gått bort...

”Får acceptera”

Det är andra gången på kort tid som en av hans nära vänner från tiden i Toronto går bort. I slutet av oktober tvingades Salming ta farväl av förre general managern Jim Gregory, som han stod mycket nära.

– Det är alltid tråkigt när man förlorar gamla vänner. Samtidigt får man acceptera att man börjar komma upp i åldern när sånt här händer, säger Salming.

Publicerad:

LÄS VIDARE