Rankning: Färjestad upp i topp efter perfekt vecka

Av: Hampus Duvefelt

Publicerad:

I och med fredagens omgång kan den andra veckan av eSHL läggas till handlingarna. Linköping står obesegrade efter åtta matcher, men jagas tätt i tabellen av lika obesegrade Färjestad BK. IK Oskarshamn har i sin tur genomlidit sin andra vecka utan vinster eller poäng. Vilka lag har presterat över förväntan och vilka har inte levererat utifrån förmåga under vecka två? Svaret på detta hittar du i Sportbladets andra “eSHL Power Ranking”.

För att ge en bild av hur de tolv klubbarna i eSHL presterar kommer vi här på Sportbladet veckovis ranka dem baserat på deras prestationer, kvalitet på motstånd och förväntat utfall baserat på tabelläge. 

Som ett exempel: ligans två obesegrade lag, Linköping och Färjestad, befinner sig för närvarande i topp av såväl tabell som power ranking. Om någon av dem i framtiden skulle förlora mot exempelvis Skellefteå eller Oskarshamn - i dagsläget på plats 11 och 12 i tabellen - skulle de först och främst tappa placeringar i ligatabellen, men rasa desto mer i denna power ranking.
Varför?
Framförallt för att de fyra lagens tidigare prestationer indikerar att sådana slutresultat skulle vara högst osannolika. Skrällen skulle vara total och tyda på större problem än tappade poäng hos LHC och FBK.

▪▪▪

eSHL Power Ranking, Vecka 2 (tidigare placering inom parentes)

 • Färjestad BK (2)

 • Linköping HC (1)

 • Leksands IF (-)

 • Malmö Redhawks (5)

 • Växjö Lakers (7)

 • Luleå Hockey (-)

 • Djurgården Hockey (10)

 • Rögle BK (-)

 • Örebro Hockey (-)

 • HV71 (4)

 • Skellefteå AIK (-)

 • IK Oskarshamn (-)

Tidigare power rankings: 

Power ranking: eSHL - Vecka 1

▪▪▪

Lag på uppgång

Färjestad tar klivet upp från plats två till ett efter att ha tagit fyra vinster på ordinarie tid mot Örebro och HV71. Linköping vann visserligen sina fyra matcher mot Oskarshamn och Rögle, men tvingades till övertid mot Rögle och var ett skott från att tappa poäng. Leksand står kvar högt upp trots två förluster på fyra matcher - detta främst då de lyckades knipa en seger mot Malmö. Växjö kliver upp två placeringar efter att ha inkasserat sex av åtta poäng. Luleå tog visserligen sju av åtta, men pressades hårt av Örebro och hade lika gärna kunnat lämna veckan med enbart fyra poäng. Veckans största kliv görs av Djurgården (från plats 10 till plats 7) som under måndagen inkasserade sina första poäng för säsongen i Sportbladets huvudmatch mot Leksand. I fredagens omgång ställdes Stockholmarna mot Skellefteå i ett dubbelmöte som, enligt förväntningarna, resulterade i full pott. 

Lag på nedgång

Första och andra veckans power rankings är, i mångt och mycket, jämförbara. Utöver ett lag, HV71, som står för vad som ändå får kallas för ett ras - från plats 4 till plats 10. Jönköpingslaget hade en stark första vecka i eSHL med full pott, men stötte på svårare motstånd under vecka två. Dubbelmöten mot Växjö och Färjestad resulterade i totalt noll poäng då lagets offensiv torkade ut; endast fyra mål framåt på lika många matcher. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN