Stjärnans utspel: ”Det räcker nu”

Måldrottningen Lara Stalder i stor intervju om kängan till Luleå, guldjakten med Brynäs och varför hon spelar back i landslaget

GÄVLE. Frågan om antalet importspelare i SDHL har debatterats hårt. 

Nu kommer en av ligans största stjärnor, schweiziska målsprutan Lara Stalder, med en tydlig åsikt:

– Det är alldeles för många utländska spelare, det skadar både svensk hockey och landslaget, säger Brynäs stjärnforward.

Lara Stalder, 25, är inne på sin tredje säsong i SDHL. Efter två säsonger med Linköping tillhör hon nu hårdsatsande Brynäs. På totalt 68 matcher på i ligan har den högerfattad forwarden skjutit imponerande 75 mål. Lägg till 55 assists vilket gör att hon har snittat två poäng per match.

På höstens 14 matcher har Stalder svarat för 20 mål och totalt 31 poäng.

Ett poängsnitt på osannolika 2,21 per match.

Själv gör hon allt för att dämpa publiciteten runt sitt smått extrema målskytte:

– Klart jag får många frågor om mål och poäng. Men i slutändan handlar det om vad du gör på träning varje dag. På senare år har jag förstått att det inte kommer av sig självt, du måste jobba hårt varje dag. När du gör det små sakerna bra kommer också målskyttet och poängen, precis som lagspelet. Det är vad som har hänt, att laget spelar bra, och jag är den som har fått göra målen på slutet. Men hela laget har spelat bra och jag har fått bra passningar. 

Men vad gör just dig till en så vass målskytt?

– Tidigare var jag inte alls den målskytten. Jag gillade mer att se spelet och sätta upp passningar. Som målskytt gäller det att inte tänka för mycket. Inte börja överanalysera var jag ska skjuta och göra. Om jag bara bara spelar och följer min instinkt, som oftast är rätt, leder det till mål.

Spelar back med landslaget

Känner du dig som en stor stjärna?

– Jag vill inte kalla mig en stjärna, vissa håller på och retas om det och säger att jag är en sådan stjärna. Jag gillar inte att höra det, jag spelar ett lagspel och vill göra roliga saker på isen med laget. Självklart vill jag även göra mål och poäng, men i slutändan spelar jag hockey för att det är ett lagspel. Jag går till rinken och har andra runt mig och vi kan skratta om saker och jobba hårt tillsammans.

Men det har inte alltid varit så att Lara Stalder klivit fram som en målskytt av världsklass. Under stora delar av karriären, fram till 21 års ålder, var hon back, dock en väldigt offensiv sådan.

Och under senaste landslagssamlingen med Schweiz nu i november var hon återigen back.

– Schweiz har många unga backar så för balansen på laget är det just nu bättre att jag spelar back, säger hon själv. 

Som femåring hemma i Luzern (20 minuter från Zug) följde Stalder med sin tre år äldre bror till hockeyrinken och sedan var hon fast. Talangen och hängivenheten för ishockeyn fanns där och Stalder spelade med jämnåriga killar fram till hon själv var 16 år och sedan ytterligare två år med U16-laget på dispens.

– Det var en otroligt nyttigt att vara med killar så länge och se hur hårt de verkligen jobbade för att försöka bli professionella spelare, säger hon.

Är en av 96 importer i SDHL

Jag misstänker att när du växte upp var det inte många tjejer i Schweiz som spelade ishockey?

– Nej, jag var själv i min klubb. Jag tyckte om att vara själv också för jag ville inte var någon speciell i laget, inte ”den där tjejen”. Jag ville bara vara en spelare i laget. Om du kommer på varje träning och visar att du vill vara bäst i ett killag får du också respekt. 

Efter OS-bronset i Sotji 2014 har intresset för damishockey ökat i Schweiz, men den inhemska ligan är inte i närheten av kvaliteten i SDHL:

– Det är därför jag är i Sverige och spelar, säger Stalder, som efter fyra år på college i USA flyttade till Sverige. 

Lara Stalder är långt ifrån ensam utlänning i SDHL.

Enligt sajten elitprospects.com består ligan i dag av 40 procent utländska spelare. Av totalt 242 spelare är 146 stycken svenska, övriga 96 är importer. 

Samtidigt som SDHL numera rankas som världens bästa liga har Damkronorna degraderats till VM:s B-grupp.

Debatten i Sverige har stundtals varit het om att det stora antalet utlänningar måste begränsas: 

– Jag håller faktiskt med, säger Stalder utan att tveka. Toppspelare kan du ha men så fort någon är på samma nivå som de svenska spelarna ska du inte ge dem en plats, säger Stalder.

Förlorat två SM-finaler

Skadar det svensk ishockey?

– Ja, jag tror det. Du vill utveckla din liga och ditt landslag. Några lag här har nästan 15 utländska spelare. Jag tycker det måste finnas en övre gräns. De första åren kanske det gör ligan lite sämre, men på sikt är det rätt väg. Det är hela tiden en diskussion om att alla utländska spelare gör de svenska spelarna bättre. Men om alla lags toppspelare är utländska och inga svenska spelare behöver ta ansvar i powerplay och boxplay. Eller i slutet av matcherna, då är det för ofta de utländska spelarna som spelar, säger Stalder och skickar sedan en känga till en annan klubb i ligan: 

– Titta på Luleå, de har nästan hela finländska landslaget som spelar där. I Schweiz är det begränsat till bara fyra importer, det tror jag inte är möjligt här. Jag skulle säga sex eller sju. Vi i Brynäs har sex utländska spelare nu och jag tycker det är ett perfekt antal. Erika (Grahm, spelare och sportchef) vill ha det antalet för att utveckla svenska spelare. 

Du vill ha en gräns vid sex utländska spelare per klubb?

– Ja, och jag tror att Luleå skulle få problem med det. Men vid en tidpunkt måste du göra en förändring och jag tycker det är dags nu. Det handlar om att ta ansvar när det blir tufft i matcherna, och att då bara ha en eller två svenskor som gör det… Klart att du med alla utländska spelare har otroliga träningar och riktigt bra matcher hela tiden som också gör de inhemska spelarna bättre. Men vid en punkt måste man tänka efter var gränsen ska gå.

Luleå, som Stalder kritiserar, är en av klubbarna som Brynäs måste ha bakom sig om målet om SM-guld ska slå in. 

– Klart vi har chansen. Vi är tvåa nu i tabellen, men det är en tuff liga med många lag som slår varandra. Det blir tufft, men vi har vad som krävs. Brynäs är en klubb med höga ambitioner och vi går garanterat för guldet den här säsongen, säger Stalder, som bakom sig har två bittra finalförluster med Linköping, även om hon var skadad i våras.

Hur stark drivkraft är det för dig att vinna något?

– I slutändan är det vad du drivs av. Om du inte vinner har du misslyckats, även om du gjort många bra saker under säsongen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!