SDHL Svenska damhockeyligan

AIK-spelarna kopplade bort rubrikerna: ”Får läsa ikapp”

Av: 

Makoto Asahara

HOCKEY

Konfliktladdade rubriker och inställda fyrnationsturneringar.

Damkronorna och Svenska ishockeyförbundets konflikt blossade upp igen – bara timmar innan första SDHL-nedsläppet för säsongen.

– Jag tycker det är jävligt tråkigt, säger AIK:s Lisa Johansson om tajmingen på beskedet.

Vi tar det senaste händelseförloppet en gång till.

Damkronorna, som är mitt i en pågående strejk och konflikt med Svenska ishockeyförbundet angående ersättning för landslagsspel, och spelarfacket förkastade under torsdagen förbundets senaste avtalsförslag. Dagen efter kom beskedet från Svenska ishockeyförbundet att den planerade fyrnationsturneringen i Luleå i november (där USA, Kanada och Finland skulle stå för motståndet) ställs in.

Detta enligt förbundet för att spelarfacket inte kunde garantera de svenska landslagsspelarnas medverkan.

– Det är SDHL-premiär och en jävla skjuts med publik och sponsorer. Det är ett positivt rus runt SDHL, men då går de och bajsar på damhockeyn, sade Brynässtjärnan Erika Grahm till Sportbladet med fyra timmar kvar till hennes premiär.

”Jävligt tråkigt”

AIK:s landslagsspelare hade dock sett till att hålla sig undan skriverierna som kantat fredagen.

– Vi hade en match att fokusera på så jag har försökte väldigt mycket att stänga av och bara fokusera på den här matchen. Sen får man försöka läsa i kapp helt enkelt, säger Lisa Johansson efter 2–0-segern i derbypremiären mot Djurgården.

– Men jag tycker det är jävligt tråkigt. Det känns som att SDHL har tagit steg framåt, sponsorer gått in, det börjar satsas runtom i Sverige men Svenskas ishockeyförbundet verkar inte vilja göra det.

Lagkamraten i både klubb- och landslag, Fanny Rask, var inne på samma spår.

– Det klart man reagerar men vi får lägga det åt sidan och göra vårt jobb. Sedan får vi börja det arbetet sen, säger Rask.

Angående torsdagens förkastade avtal var hon tydlig med att det inte var ett avtal värt att acceptera.

– Vi såg inte att det fanns någon större förändring över huvudtaget och vi gör det här för att damhockeyn ska bli bättre, inte bara för vår egen skull. För att det ska vara bättre för alla som kommer efter oss. Det känner inte jag att avtalet hjälper oss med.

”Inga kommentarer”

Varken Johansson eller Rask hade efter slutsignalen på Hovet ännu hunnit läsa Sportbladets Mats Wennerholms krönika, där han bland annat skriver att han har förståelse för att den kommande fyrnationsturneringen ställs in.

– Det är svårt att blanda in alla de som inte vet vad som händer. Så jag har egentligen ingen åsikt. Alla får tycka och tänka vad de vill men de närmaste vet vad som händer innanför väggarna. Jag har inga kommentarer på vad andra tycker, det får de står för, kommenterar Rask och fortsätter:

– Just nu känner vi att har vi dragit igång det här vill vi avsluta och göra det på ett bra sätt. Därför kommer vi stå på oss för att vi vill ha en förändring för damhockeyns skull.

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Damkronorna gräver sin egen grav

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SDHL Svenska damhockeyligan

Damkronorna

AIK Ishockey