NHL:s äldsta slutar – 42 år gammal

Matt Cullen: ”Vaknade kallsvettig”

avJonathan Nilsson

Foto: Gene J. Puskar / TT NYHETSBYRÅN

Pittsburgh Penguins center Matt Cullen fyller 43 till hösten.

Men nu är det färdigspelat för NHL:s äldste spelare.

”Jag kommer ihåg alla gånger jag har vaknat mitt i natten de senaste åren och tänkt ’vad håller jag på med?’” skriver han i ett öppet brev.

Han tog sina första skär i världens bästa hockeyliga 1997.

21 säsonger, 1516 matcher och tre Stanley Cup-titlar senare är hockeykarriären över för Matt Cullen, 42.

”Jag kommer ihåg alla gånger jag har vaknat mitt i natten de senaste åren och tänkt ’vad håller jag på med?’. Jag är 40 år gammal. Jag tror inte jag kan spela ytterligare ett år i NHL. Varje gång jag har skrivit på ett nytt kontrakt de senaste åren har jag vaknat upp kallsvettig, osäker på om jag fortfarande kunde spela” skriver han i ett öppet brev på Pittsburgh Penguins hemsida.

”Hade kunnat spela för alltid”

Matt Cullen spenderade inledningen av sin NHL-karriär i Anaheim Mighty Ducks och har därefter representerat ytterligare fem klubbar i ligan.

Tre av de fyra senaste säsongerna har han spelat i Pittsburgh, men nu lägger han alltså skridskorna på hyllan.

”Ärligt talat, om jag hade kunnat spela för alltid hade jag gjort det. Jag känner inte till någonting annat än ishockey. Jag har aldrig gjort någonting. Jag har aldrig velat göra någonting annat.” skriver han.

En bit kvar till Gordie Howe

I samma stund som Cullen annonserade sitt beslut blev Boston Bruins backbjässe Zdeno Chara, 42, ligans äldste aktiva spelare.

Slovaken är 136 dagar yngre än Cullen och har kontrakt även över nästa säsong.

Den äldsta spelaren i NHL-historien är Gordie Howe som fyllde 52 år säsongen 1979/1980 då han spelade för Hartford Whalers.

ARTIKELN HANDLAR OM