Ted Brithén: ”Ett grönt och vitt hjärta”

Foto: MATTIAS FRIBERG
Ted Brithén vill ha revansch på Malmö för förlusten i premiären. ”Det är alltid roligt med derby och det är laddat på det viset. Men man vill bara spela så bra hockey som möjligt.”
HOCKEY

ÄNGELHOLM. Han lämnade mästarlaget och flyttade hem till klubben som han har i blodet.

Efter mardrömsstarten står Rögle och lagkaptenen Ted Brithén inför ett tidigt krisderby hemma mot Malmö.

– Förhoppningsvis tar vi oss ur det här på ett bra sätt. Vi får en spark i röven kanske, säger Brithén.

Det är bara några dagar kvar till oktober, men ändå känns det här som en fin sensommardag i Ängelholm. Är det något lag som behöver sol i SHL de här dagarna är det Rögle.

De tre raka käftsmällarna till förluster och 3–17 i målskillnad är en rekorddålig start.

Laget har precis avslutat sin näst sista träning inför lördagens hemmaderby mot Malmö. Lagkaptenen Ted Brithén slår sig ned i en stol i Lindab arena och berättar om en tuff vecka.

– Det är klart att det är jobbigt. Man vill ju inte att det ska vara som det är. Nånstans får man tänka att de här tre förlusterna hade kunnat komma i december eller januari. Nu kom de nu och förhoppningsvis tar vi oss ur det här på ett bra sätt. Vi får en spark i röven kanske. Jag hoppas att alla tar det på rätt sätt och vill bli bättre varje dag, säger Brithén.

”Ett grönt och vitt hjärta”

26-årige Ted Brithén har verkligen Rögle i blodet och i familjen. Pappa Jim har betytt mycket för klubben som spelare och ledare. Farfar Hilmer Persson var länge ordförande.

Brithén säger att valet att flytta hem från mästarlaget HV 71 både var enkelt och svårt.

– Rent känslomässigt och livsmässigt var det inte så svårt. Sen var det absolut ett svårt val med tanke på hockeyn. Jag trivdes väldigt bra uppe i Jönköping, nu har jag inte varit runt i alla klubbar, men som man trivs i den klubben kan man nog inte trivas så mycket bättre någon annanstans. Alla människor vet exakt vad de ska göra i hela föreningen.

Vad är Rögle för dig?

– Det är ett grönt och vitt hjärta. På nåt sätt har man växt upp med det. Egentligen har hela livet bestått av hockey och är man uppväxt i den här föreningen är det hela livet på nåt sätt ändå. Man kan hålla på och göra massa annat men på nåt sätt kommer man alltid tillbaks till att man har en gemenskap med många människor och det blir en slags extra familj, säger han.

Foto: MATTIAS FRIBERG
Ted Brithén är tillbaka i Rögle som ny lagkapten. ”Man känner man sig stolt och alla de bitarna. Men egentligen är det bara ett C på bröstet. Det är så många killar där inne som leder på olika sätt”, säger han.

”Vill lite för mycket...”

Han berättar vidare:

– Det är många som bryr sig. Som nu när vi har haft tre riktigt tunga matcher är det många människor som jag träffar. De har lite frågor och undrar varför det går som det går. Många är ändå stöttande och vill en väl och det uppskattar man väldigt mycket.

Gör kopplingen med farfar och pappa att du gör det här med extra stolthet och extra energi?

– Det är klart att det gör. På nåt sätt känner jag också att jag behöver lugna ner mig lite emellanåt. Jag vill lite för mycket. Jag hänger upp mig på för mycket grejer. Om jag tycker att nånting hade kunnat vara lite bättre och det inte finns någon anledning till att det ska vara så kan jag hänga upp mig för mycket på det. I stället för att ha lite tålamod.

Är det detaljer det handlar om?

– Det är detaljer. Jag är en riktig detaljnisse. Jag älskar sånt.

Efter mardrömsstarten har Rögle haft en vecka på sig att ladda om inför del 2 av slaget om Skåne. Malmö körde över ängelholmarna i premiären och vann med 5–0.

– Vi har pratat mycket om detaljer i spelet. Ofta är det mycket lättare att kämpa och spela om man gör allt smart och enkelt. Det är när man börjar göra det svåra som man reagerar på saker i stället för att agera. Då är det inte så lätt att kämpa heller.

Experterna tippar: Så slutar SHL 00:23

Tonvis med prestige

Laget såg vilset ut när det hamnade i underläge i de tre första matcherna och Brithén tycker inte att det handlade om inställningen.

– Det går så fort i dagens hockey. Det är därför många säger att det kan se känslolöst ut och så vidare. Det går så fort att om du ska hålla på och få känslor kommer du att stå där och bli förbannad i en sekund och så har motståndarna kontrat. Du måste ha fokus hela tiden.

Matcherna mot Malmö handlar om tonvis med prestige i den skånska hockeyvärlden, men Brithén säger att derbyt måste handla lika mycket om att Rögle ska hitta rätt spår.

– Derby eller inte. Struntsamma om det hade varit Luleå. Det spelar ingen roll. Sen vet vi om att det blir mycket folk på läktaren som stöttar oss vilket vi uppskattar väldigt mycket. Det är nånting som gör att laget spelar bättre. Det bara är så.

ARTIKELN HANDLAR OM