Montréal draftade sexbrottsdömde Logan Mailloux

Marc Bergevin, general manager i Montréal Canadiens.
Marc Bergevin, general manager i Montréal Canadiens.

NEW YORK. Han bad själv om att inte bli draftad, men Montreal Canadiens valde i natt ändå att plocka Logan Mailloux – nyligen dömd för sexualbrott.

– Han är en ung man som begått ett allvarligt misstag och vi kommer hjälpa honom att mogna, försvarar sig klubben efter den storm av vrede beslutet utlöste i Nordamerika i natt.

När det nyligen blev känt att Logan Mailloux, 18, dömts till böter för att ha fotograferat en kvinna under en intim träff och sedan spridit den till lagkamraterna i sin dåvarande klubb bad han själv om att inte bli vald i den draft som hölls under natten.

”Att bli draftad till NHL är en ära och ett privilegium som ingen tar lätt på. Givet omständigheterna känner jag inte att jag har uppvisat tillräcklig mognad eller karaktär för att förtjäna detta privilegium i draften 2021”, hette det i ett utlåtande på Twitter.

Därför blev chocken stor när Montreal Canadiens med precis i slutet av förstarundan, med val 31, ändå tog just Logan Mailloux.

”Bryr sig inte om dem”

Såväl i ESPN:s direktsändning från draften som i sociala medier uttryckte medie- och hockeyprofiler bestörtning, vrede och häpnad.

”Föreställ dig att vara kvinna i Montreal som blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier. Några av dem jobbar förmodligen för klubben, somliga av dem kanske är gifta med spelare i laget. Habs upplyste dem just om att de inte bryr sig om dem. Killen begick bara ett misstag, det är allt”, skriver till exempel Bleacher Reports mångåriga hockeyreporter Abbey Mastracco på Twitter.

– Vi är medvetna om situationen och vill på inget sätt förminska allvaret i hans handlingar, svarar general managern Marc Bergevin i ett offentligt yttrande.

Det fortsätter:

– Hans uttalanden vittnar om genuin insikt om hur dåligt han betett sig. Det är första steget i hans personliga resa. Han är en ung man som begått ett allvarligt misstag och vi kommer hjälpa honom att mogna.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!