Karlskrona flyttas ner från hockeyallsvenskan

Publicerad 2020-06-12

Karlskrona beviljas inte licens för spel i hockeyallsvenskan.

Svenska Ishockeyförbundet meddelar att klubben flyttas ner till seriesystemet.

Orsaken är att de har en akut likviditetsbrist och att de inlett ett rekonstruktionsförfarande.

Följ ämnen

I beslutet skriver ishockeyförbundet att Karlskrona sedan en tid inte kan betala sina skulder allt eftersom de förfaller.

Enligt licensnämndens bedömning är denna oförmåga inte endast tillfällig.

– Jag fick precis beskedet och jag kan inte alla turer, men det är lite märkligt om man tänker på det som hänt med coronaviruset och även olika krav för arenor och ekonomi. Jag kan bara hoppa att allt löser sig, jag är inställd på spel i hockeyallsvenskan och vi har nio spelare under kontrakt – det är okej för tidpunkten och med tanke på världsläget, säger Karlskronas huvudcoach Mats Lusth.

Levt under konkurshot

Licensreglernas krav är att en klubb inte får vara på obestånd är ovillkorligt och har sin grund i att en konkurs under pågående säsong skulle få en förödande inverkan på hela seriespelet.

”Det förhållandet att föreningen kan komma att ge in en ny ansökan om rekonstruktion och att denna, eventuellt, skulle kunna vara framgångsrik rubbar inte denna bedömning”, skriver förbundet.

Karlskrona har levt under konkurshot och hade i början av juni 9,9 miljoner kronor i skulder, vilket skulle hanteras i en rekonstruktion.

Skatteverket stod inte bakom beslutet och tingsrätten beslutade att den inte kunde genomföras.

Kommer att överklaga

I beslutet står: ”Talan mot detta beslut får föras hos SIFs Appellationsnämnd. Klagoskriften ska ha inkommit till SIF senast den 26 juni 2020.”

– Vi har precis tagit emot beslutet, det var väntat med tanke på att tingsrätten avbröt rekonstruktionen. Då vi formellt inte skickat in om en ny rekonstruktion måste naturligtvis licensnämnden formellt grunda sitt ställningstagande på nuläge och inte antagande. Vi har ett obestånd som är av temporär karaktär och vi kommer att överklaga beslutet för att säkerställa att vi har vår plats i hockeyallsvenskan. Vi har en bra plan framöver som vi tror mycket på och där vi har en betydligt starkare finansiering nu än när vi lämnade in om rekonstruktion till tingsrätten för en månad sedan, säger Karlskronas klubbchef Per Rosenqvist.

Om Karlskrona skulle gå i konkurs får klubben börja om i lägsta divisionen, som läget är nu flyttas de ner till hockeyettan.

Den här säsongen slutade Karlskrona elva i hockeyallsvenskan och hade spelat klart när säsongen avslutades.