”Vi har överträffat allas förväntningar”

avJohan Håkansson

HOCKEY

Luleå drömde om guld – men föll ihop som ett korthus mot Frölunda.

Men tränaren Thomas Berglund vill ändå se positivt på läget.

– Vi gör en säsong som överträffar allas förväntningar. Vi ligger bara tia i löneligan men har spöat många storfräsare med råge.

Det var inte många, om ens någon, som tippade Luleå i topp före säsongen.

Men ”Bulan” Berglund lyckades förvandla sitt lag till en vinstmaskin och slutade tvåa i serien, med samma poäng som seriesegraren Färjestad.

Att slå ut regerande mästarna Växjö med 4-1 i kvartsfinal imponerar också.

”Får analysera det här”

Sedan hände något.

– Vi får analysera det här, men helt klart tappade vi. Samtidigt var Frölunda klart bättre än Växjö. Men vi har spelat sämre i egen zon och hade inte heller effektiviteten som krävs mot ett så bra lag.

Nu är besvikelsen stor i Norrbotten och kanske som allra störst i Luleås omklädningsrum. Men trots misslyckandet i semifinalen vill ”Bulan” ändå sätta allt i ett perspektiv.

– För oss var den här säsongen ett jättestort kliv framåt. Vi har inte haft samma medel som de största klubbarna. Och efter de förutsättningarna har vi gjort det bra.

Enligt Berglund fanns det i år bara fyra lag som hade lägre spelarbudget än Luleå.

– Jag vet att det är så. Till nästa år ska vi bli ännu bättre och etablera Luleå som ett topplag i SHL.

Efter matchen höll ”Bulan” ett långt tal till laget där han bland annat förklarade vilken resa Luleå gjort och att säsongen i stort är att betrakta som en succé.

– Sedan måste vi givetvis analysera allt som inte var bra i semifinalerna. Men vi ska komma ihåg att Frölunda växte under säsongen och är ett mycket bra lag. De slog ut oss fullt rättvist.

Riskerar att få lämna

Luleå har en stor del av truppen under kontrakt och har därför en ganska lugn resa under silly season. Ett par nyförvärv har redan läckt ut och fler lär nog komma.

– Jag och klubbdirektörerna (Stefan Nilsson och Ulf Engman) har en väldigt bra kontroll över situationen och jag är ganska säker på att Luleå blir ännu bättre till nästa år.

Spelare som Johan Harju och Johan Forsberg riskerar att få lämna laget. Samma sak med den otursdrabbade forwarden Patrick Cehlin.

Det kan nog bli ytterligare förändringar. ”Bulan” fortsätter att skruva på sitt lagbygge för att nå dit Luleå inte varit sedan 1996.

Som svenska mästare.

ARTIKELN HANDLAR OM