”Det är vidrigt”

LEKSAND. För ett år sedan var Carl Klingberg nära att bli förlamad i en hockeyrink.

Nu är han tillbaka på isen och med Tre Kronor.

– Det är vidrigt med alla olyckor på isen nu. Jag lider enormt med Tobias Forsberg. För mig var det nära att gå illa, men det gick bra, säger han.

Tre Kronor har genomfört sitt andra ispass inför Karjala Tournament och mycket är nytt runt Tre Kronor. Materialförvaltaren Anders” Pudding” Weiderstål, som varit med sedan 1984, har gått i pension och Rikard Grönborg står numera i Zürich bås när Johan Garpenlöv har tagit över som förbundskapten.

Men många rutinerade spelare är kvar, däribland göteborgaren Carl Klingberg, med 30 landskamper, som haft ett väldigt händelserikt år bakom sig.

Den sista november 2018 möttes SCL Tigers och Klingbergs Zug i ett toppmöte i den schweiziska ligan och matchen fick ingen rolig utgång för den svenska stjärnan.

27-åringen föll i en duell med en motspelare och åkte i hög fart – med huvudet före – rakt in i sargen.

– Jag kunde inte göra något. Jag hade en kille ovanpå mig och jag gled in i sargen med huvudet före. Jag förstod att det kunde gå illa, men var chanslös att stoppa kollisionen, säger han efter träningen i Tegera Arena.

Berättar om olyckan

Han minns hela förloppet med skräck.

– Ja, det var otäckt ett tag där. Jag hade känsel, men fick inte röra mig på flera timmar. Det är klart man var orolig.

Han fick en fraktur, stor som en flisa, och två ledbandsskador i nacken.

Nackkrage i sex veckor och nästan tre månader av rehabilitering blev domen för göteborgaren.

– När jag fick beskedet från läkaren att jag skulle bli helt frisk så släppte mycket. Jag är oerhört lycklig över att det gick som det gick.

Lider med Forsberg

Några veckor efter Klingberg-smällen ägde Tobias Forsberg-olyckan rum. I dag är Forsberg förlamad efter en olycka på isen och det berör Klingberg enormt.

– Det är vidrigt. Helt vidrigt. Att det ska behöva gå sådär. Det var tyst så länge runt Tobias och just tystnaden berörde nog många. Sedan hade vi en otäck olycka i vårt B-lag för någon vecka sedan, en kille som brakade in i sargen och utgången blev till slut bra. Ingen hockeyspelare ska behöva sluta sin karriär sådär, säger Klingberg.

Nu är Klingberg helt återställd, har tränat bra i somras och siktar på att bli mästare i Schweiz och spela ännu ett VM med Tre Kronor.

– Tidigare hade jag lite svårt att röra nacken. Men det har gått över. Har heller inte förändrats som hockeyspelare eller person. Jag går fullt in i närkamperna som vanligt. Man kan inte fundera så mycket på isen. Man måste gå för fullt, säger han.

Avgjorde på straff

Och för fullt går Klingberg. Även som straffläggare. En match i ligan i Schweiz i helgen slog han till med en drömstraff.

– Jag har gjort den där i AHL tidigare. Och har tränat på den. Det är ju Pavel Datsyuk som är fader till dragningen. Nu satt den perfekt. Grabbarna och coachen i båset trodde inte sina ögon. För många är jag enbart en hårt arbetandes spelare. Men finns något därinne också, säger han och ler lite stolt över supermålet.

Klingberg strax efter olyckan för snart ett år sedan.
Klingberg strax efter olyckan för snart ett år sedan.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!