Här är säsongens första Tre Kronor-trupp

avMattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya förbundskaptenen Johan Garpenlöv har tagit ut sin första Tre Kronor-trupp.

SHL-spelarna Christoffer Rifalk, Niklas Hansson, Olle Alsing, Arvid Lundberg och Gustav Rydahl gör alla debut i A-landslagssammanhang.

Däremot saknas omskriva Jonathan Dahlén och Marcus Nilsson i laget.

Johan Garpenlöv, 51, har i stort tagit ut en erfaren och beprövad Tre Kronor-trupp.

Något som sticker ut är att Rögle efter succén i SHL fått med fyra spelare.

Fem spelare från den inhemska förstaligan är uttagna första gången: Christoffer Rifalk, Niklas Hansson, Olle Alsing, Arvid Lundberg och Gustav Rydahl.

– I det här läget ville vi ha de bästa spelarna som är tillgängliga just nu och tittade inte så mycket på ålder, medelåldern är 26 år och det är inte så jättegammalt tycker jag – det kanske är för att man tycker att namnen varit med ett tag som man får uppfattningen att det är ett äldre lag än vad det är. Nu krockar inte de här dagarna med spel i KHL eller CHL och det gör att vi kan få med andra spelare än vid den här tidpunkten för ett år sedan, säger Johan Garpenlöv.

De senaste VM-turneringarna har dominerats stort av spelare från NHL som anslutit när deras lag har spelat klart för säsongen.

– Vi kommer även till VM att ta ut det bästa laget tillgängligt, sedan om det är 20 NHL-spelare eller fem eller tio får vi se. Vi kommer att fortsätta göra det jobb vi gjort med NHL-spelarna, därifrån kommer vi sedan göra den resan som man gör i april och se vilka som blir tillgängliga, säger Johan Garpenlöv.

Två spelare efterfrågas

Spelare som fått mycket uppmärksamhet i höst är spektakulära talangen Jonathan Dahlén i Timrå i hockeyallsvenskan och poängstarke genombrottsspelaren Marcus Nilsson i Färjestad, men ingen av dem fanns med i truppen.

Johan Garpenlöv får chansen att kommentera de två spelarna som många saknar i uttagningen.

– Vi har följt Jonathan Dahlén och sett honom flera matcher, vi kände att han har en bit kvar. Offensivt finns det jättemycket bra saker när man ser matcherna, sedan finns det en sida där man inte har pucken som behöver förbättras.

– Marcus Nilsson är en offensiv spelare som är spelskicklig och på SHL-nivå jätteduktig, han skapar och är produktiv offensivt. Det man alltid är nyfiken på när det gäller den typen av spelare är hur man hanterar en nivå till med lite större och starkare spelare, men fortsätter han att spela så bra som han har gjort så är det en spelare som är aktuell för oss framöver.

Ingen spelare är heller med från Leksand där Tre Kronor kommer att spela första matchen mot Tjeckien.

Jagar VM-revansch

I maj åkte Tre Kronor ur VM i Slovakien i kvartsfinalen mot blivande världsmästarna Finland.

Johan Garpenlöv har tagit över som förbundskapten efter Rikard Grönborg – tidigare assisterande förbundskaptenerna Johan Garpenlöv och Peter Popovic har ersatts av Markus Åkerblom respektive Marcus Ragnarsson.

Karjala Cup spelas i nästa vecka, torsdag den 7 november till söndag den 10 november.

Tjeckien–Sverige spelas i Leksand på torsdagen, resten av turneringen spelas i Helsingfors.

Måndag den 4 november till onsdag den 6 november tränar Tre Kronor i Leksand.

Ishockey-VM 2020 spelas i Zürich och Lausanne i Schweiz 8–24 maj.

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Rifalk.
Tre Kronors VM-guld genom tiderna 00:28
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM