Lias Andersson tillbaka – då vann HV derbyt

Hans blotta närvaro var ett lyft för HV 71.

Efter derbykrossen mot Växjö pustar Lias Andersson, 21, ut.

– Puh, jag är lite andfådd, säger han till C More.

Efter en strulig vinter är Lias Andersson tillbaka i svensk hockey. Han lånades ut från New York Rangers till HV71 med avsikten att göra comeback mot Brynäs 11 februari, efter ett kortare landslagsuppehåll.

Ändå stod Lias Andersson med i truppen mot Växjö tio dagar tidigare. Och han fick speltid redan i första perioden.

Två mål av Sandin

Det blev nio minuter och ett par tekningar. 21-åringen var inte direkt delaktig i några avgörande situationer, men det behövdes sannerligen inte heller.

För Juuso Ikonen vallade in 1–0 på en motståndarskridsko, Martin Thörnberg smällde in 2–0, Linus Sandin serverades öppet mål av Filip Sandberg till 3–0 och sköt en isare till 4–0. Avslutande 5–0 styrde Axel Holmström in.

5–0 var HV71:s tredje raka derbyvinst mot Växjö i vinter. Och trots att Lias Andersson inte glänste så tycker sig veteranen Martin Thörnberg redan känna av effekten av hans närvaro.

– Han ger mycket energi till laget. Man ser i dag att vi fick en liten boost av att han är med, säger Thörnberg till C More.

”Det är helt annorlunda”

Lias Andersson kallar lagets insats för en tiopoängare. Och fansens inledande hyllning av sin återvändare förtjänar samma betyg.

– Det är sjukt häftigt. De har stor kärlek till mig och jag har stor kärlek till dem. Det betyder mycket för mig som person, säger han till C More.

Han har hållit sig i fysisk trim under avstängningen från sin amerikanska klubb, men det var ändå svettigt att hoppa in i SHL.

– Man tror att man är bra tränad inne på gymmet, men sedan kommer man ut på isen. Det är helt annorlunda.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!