Miljonsatsning på arenan kan rädda Moras SHL-framtid

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYR≈N
HOCKEY

Här är beslutet som ska rädda Moras SHL-framtid.

Sent i kväll blev det klart att kommunen satsar 6,9 miljoner kronor på upprustning av Smidjegrav Arena.

SHL-avancemanget ställer betydligt hårdare krav på Mora.

Smidjegrav Arena, bland annat, håller inte måttet i svensk hockeys finrum. Kravet är 5 000 åskådare, varav 3 500 sittplatser, samt kvalitet- och säkerhetsskrav och arenan har flera brister enligt en färsk besiktning.

Klockan 23.00 på måndagskvällen togs ett omdebatterat beslut, på ett kommunfullmäktigemöte, att investera i Smidjegrav Arena.

Rustar för totalt 9,4 miljoner

Mora kommun avsätter 6,9 miljoner kronor för upprustning av arenan och Mora IK ska betala genom en högre hallhyra.

Den nyblivne SHL-klubben ska även investera 2,5 miljoner i renoveringen och den totala kostnaden för att kunna möta kraven hamnar därmed på 9,4 miljoner kronor.

– Åtgärderna som görs från kommunens sida är främst runt säkerhet och skicket i ishallen, säger kommunalrådet Anna Hed (C) i Dalarnas Tidningars livesändning.

Hallhyran inte fastställd

– Det vi kommit fram till utifrån vi vad vi som kommun och fastighetsägare kan göra handlar om underhåll av publik, domare, spelare och media. Det har gjorts en större besiktning av hallen och då har det hittats fel och brister som måste åtgärdas, fortsätter hon.

Totalt ska 43 punkter åtgärdas i Smidjegrav Arena, men vad Mora IK kommer att betala i ny hallhyra är ännu inte fastställt.

ARTIKELN HANDLAR OM