Toppdomare död – 39 år gammal

HOCKEY

Rysk ishockey har sorg.

Michail Buturlin, en av KHL:s bästa domare, är död – blott 39 år gammal.

Enligt Sovetskij Sport blev Buturin illamående efter att ha cyklat på en motionscykel, föll i koma och dog senare på sjukhuset.

– Ofattbart, säger domarkollegan Aleksej Anisimov.

Michail Buturlin var på träningsläger för ryska domare och på måndagskvällen satt han på en motionscykel när han plötsligt började må illa, skriver Sovetskij Sport.

39-åringen fördes till sjukhus med ambulans, men föll i koma och återfick aldrig medvetandet. På tisdagskvällen meddelades det att Michail Buturlin dött.

”Var full av energi”

Dödsorsaken är ännu oklar, men Buturlin var känd för att ha bra fysik. Bara tio dagar tidigare hade han hämtat sin nyfödda dotter från BB.

Flera kollegor chockades av beskedet och rysk ishockey har sorg.

– Det som hänt är ofattbart. Han var full av energi, hade många planer och var på toppen av sin karriär. Michail var inte bara professionell i sitt jobb, han var även en pålitlig vän, säger Aleksej Anisimov till Sovetskij Sport.

Dömde Sverige innan VM

Michail Buturlin dömde 324 KHL-matcher och var huvuddomare i två av finalmatcherna i Gagarin Cup senast när SKA St Petersburg, med svensken Patrik Hersley i laget, vann titeln efter att ha besegrat Metallurg Magnitogorsk med 4–1 i matcher.

Buturlin var även känd internationellt. Sista gången han dömde Tre Kronor var i Euro Hockey Tour i slutet av april när Tjeckien besegrade de blivande världsmästarna med 8–4.

Michail Buturlin spelade själv ishockey i bland annat CSKA Moskva. Han lade av 2007 med 13 matcher för vitryska Yunost Minsk och fortsatte därefter med domaryrket.

Hans pappa, Michail Buturlin senior, var tidigare också toppdomare i Ryssland och nåddes av dödsbeskedet på en semesterresa i Krasnodar.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL