Kan gå till NHL efter skandalen – får stöd av superstjärnan

Foto: Darko Bandic / TT / NTB Scanpix
Danis Zaripov i kamp med Joakim Lindström under VM 2014.
HOCKEY

Han testades positivt för dopning och stängs av i två år.

Enligt ryska Sovsport rycker nu NHL-klubbar i Danis Zaripov.

– Då skulle jag bli glad, säger Jevgenij Malkin till tidningen och stöttar sin landsman.

Nyheten slog ner som en bomb i KHL i veckan.

Tre spelare – däribland storstjärnan Danis Zaripov – har testats positivt för dopning och senare bekräftade KHL att den ryske hockeystjärnan stängs av i två år.

36-åringen är trefaldig VM-guldmedaljör, har även spelat OS för Ryssland, och får nu stöd av världsstjärnan Jevgenij Malkin.

– Nyheten var en chock för mig också. Jag har inte hunnit tala med honom, men naturligtvis är det en obehaglig situation och vi kan bara stötta honom, säger Pittsburghs Stanley Cup-mästare till Sovsport.

Vill ha honom i NHL

Enligt den ryska tidningen har flera NHL-klubbar nu varit i kontakt med Zaripov som samtidigt har fått sitt kontrakt med KHL-laget AK Bars Kazan brutet.

Och Malkin vill gärna ha honom i Nordamerika.

– Jag vet inte vilket beslut han kommer ta i framtiden. Om han bestämmer sig för NHL skulle jag bli glad. Han är en mästare och NHL är enda chansen för honom.

Nicklas Bäckström stängdes bland annat av från OS-finalen 2014 efter att ha spår av den förbjudna substansen pseudoeferin i kroppen. Men i NHL var det fritt fram för honom att spela eftersom läkemedlet är tillåtet i ligan.

”Tror att jag döljer”

Vad Zaripov har testats positivt för har dock inte framkommit.

– Jag har ingen aning om vad som har hänt. Det här är en så otrevlig sak. Ämnet som jag stängts av för är i sig inte dopning. Av någon anledning tror Wadas experter att jag skulle dölja förbjudna medel, säger han själv till Sovsport.

De andra två som fastnade i dopningskontrollen är nordamerikanen Derek Smith och ryske doldisen Andrej Konev.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL

NHL