NHL

Joel Eriksson Ek är hetaste svensken i NHL

Lagkamraten till Sportbladet: Jag är inte förvånad

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Joel Eriksson Ek är glödhet.

Han gjorde femte målet för säsongen när pånyttfödda Minnesota slog LA Kings med 5–3 i natt – och därmed leder han svenska målligan.

– Joel gör det fantastiskt, men jag är inte förvånad. Jag tränar ju med honom på somrarna och vet hur grymt bra han är, säger landsmannen Marcus Johansson, som även han svarade för mål och assist, till Sportbladet.

Ja, om någon svensk rivstartat den underliga pandemisäsongen i NHL är det Joel Eriksson Ek i St. Paul i Minnesota.

Han har varit strålande i varenda en av de åtta matcher pigga Wild spelat, ofta blandat sig i de mest avgörande lägena och pangat in mål efter mål.

Det femte kom i början av tredje perioden i nattens hemmafajt mot LA, efter förarbete av Jonas Brodin.

Därmed seglar den 24-årige värmlänningen upp i topp i den svenska målligan – och har bara ett upp på sammanlagda ettorna Max Pacioretty, Tyler Toffoli och Mikko Rantanen.

– Ja, han gör det verkligen fantastiskt, berömmer svenske lagkamraten Marcus Johansson när vi når honom efteråt.

– Jag spelade med honom ikväll och det var ett sant nöje. Han är så stark och ser till att vara överallt hela tiden, haha. Men jag är inte förvånad. Jag tränar ju med honom på somrarna och vet hur grymt bra han är. Joel hör definitivt till ligans mest underskattade.

Levererade även själv

Det gick bra för ”Mojo” själv i natt också. Han prickade in sitt andra för säsongen direkt i matchöppningen och assisterade senare till ett mål signerat nye ryska stjärnan Kirill Kaprizov.

– Det har varit lite motigt sedan jag gjorde första målet, så det var skönt att få in en puck igen. Det stärker självförtroendet, kommenterar han.

Kevin Fiala stod även han för ett mål, men det hamnade i skuggan av det matchstraff han litet oväntat drog på sig för en grov boarding efter vilken Kings-backen Matt Roy blev liggande på isen ett bra tag.

Han var dessvärre inte den ende av gästerna som råkade illa ut. Tidigare i matchen träffades Sean Walker av ett skott i ögonhöjd och lämnade isen svårt blödande.

– Båda spelarna tas om hand av läkare men vi räknar med att de reser med oss hem och vi tror att de kommer må bra på sikt, säger coachen Todd McLellan.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

Foto: Jim Mone / TT NYHETSBYRÅN

Missa inte 124 fullmatade sidor om världens bästa hockeyliga

Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Supertalangen gjorde sitt första NHL-mål

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Joel Eriksson Ek

Minnesota Wild

Ishockey