Alexander Reichenberg är död

Publicerad 2024-05-05

Han är född i Leksand och har representerat både Färjestad och IK Oskarshamn.

Nu är den norska hockeyspelaren Alexander Reichenberg död.

– Man känner den fysiska sorgen när en kille på bara 31 år dör så tidigt, säger Norges tidigare förbundskapten Roy Johansen.

Följ ämnen
Färjestad BK

Norsk ishockey har sorg.

Alexander Reichenberg, som spelade OS för Norge i Sydkorea 2018 och i flera säsonger varit en stor profil för hockeyn i landet, är död.

Blev 31 år gammal

Under söndagseftermiddagen kommunicerade hans klubb, Lillehammer, ut beskedet om hans bortgång i samråd med familjen.

”Det är med stor sorg som Lillehammer Ishockeyklubb i dag har tagit emot beskedet om Alexander Reichenbergs bortgång. Vila i frid, nr 61. Du kommer alltid att bli ihågkommen som en konstnär. Våra tankar och kondoleanser går till familj, flickvän och lagkamrater”, skriver de.

I samma kommuniké beskriver Lillehammer målande att man alltid kommer minnas honom.

”Det är otroligt tråkigt att tänka på att han aldrig kommer att få höra publikens taktfulla tillrop i Eidsiva Arena och att vi som satt på läktaren inte kommer att få se spelaren med det stora leendet, den extra finten eller det stenhårda slagskottet från tekningscirkeln i powerplay igen”

Han blev 31 år gammal.

– Ofattbart tråkigt nyhet, jag lärde känna ”Reich” genom landslaget. Jag kommer komma ihåg honom som glad, positiv och en fin kille utanför. På sin bästa dag var han en spelare med internationellt hög standard på isen, säger landslagskollegan Patrick Thoresen.

Svenska föräldrar

Reichenberg är född i Leksand där hans svenska pappa Ronny spelade. Även mamman är svenska.

Alexander Reichenberg representerade både Färjestad och IK Oskarshamn under sin karriär.

– Ofattbart tråkigt, man känner det i hela kroppen. Fantastisk hockeyspelare som kom hem till Lillehammer och gjorde en riktigt bra säsong i år. Jag hörde att han hade bud från flera klubbar i Europa. Fruktansvärt ledsamt och trist, säger Norges tidigare förbundskapten Roy Johansen som numera tränar Frisk Asker.

– Han var inom landslaget flera svängar och haft en bra karriär, alla känner honom som en positiv kille. Man känner den fysiska sorgen när en kille på bara 31 år dör så tidigt. En utåtriktad person och fantastisk hockeytalang. Det är definitivt stor sorg i Hockey-Norge, säger Johansen.

Totalt blev det elva säsonger i moderklubben Lillehammer, som han återvände till 2021. Den gångna säsongen svarade Reichenberg för 46 poäng, 21+25, på 45 matcher.

Alexander Reichenberg i Färjestad 2019.

I Oskarshamn-tröjan säsongen därpå.

Alexander Reichenberg i den norska landslagsdressen i VM 2019, under en match mot Tre Kronor.

Alexander Reichenberg i Lillehammer den gångna säsongen, hans moderklubb.