Utländska medier: "Dahlin går först i draften 2018"

Foto: Bildbyrån
Rasmus Dahlin
HOCKEY

Yngst genom tiderna, målskytt – och hyllad överallt.

Ja, det är inte bara i Sverige som berömmet öser över Rasmus Dahlin efter vinsten mot Danmark.

”Han är Erik Karlsson, fast bättre”, påstår den kanadensiske tv-kanalen TNS.

Rasmus Dahlin är mannen (pojken?) på allas läppar i hockeyvärlden just nu.

16–åringen blev historisk som den yngste JVM–spelaren genom tiderna i 6–1-vinsten mot Danmark på måndagen. Som om inte det var nog hann han dessutom med ett mål och ett assist på vägen.

– Jag har aldrig varit i en NHL-arena tidigare, och att dessutom få spela en match där är som en dröm, sa Dahlin till Sportbladet efter matchen.

Hyllas stort

16–åringen har redan hyllats av flera lagkamrater och experter i Sverige. Men även i utlandet är medierna inte blyga i sina lovord.

”Han är NHL:s hetaste inför draften 2018”, skriver den finländska tidningen Ilta-Sanomat.

”Hans fulla skyddsutrustning gör honom enklare att identifiera, men det är en bra sak, för alla kommer vilja se vad just han kan göra”, skriver den kanadensiska sajten Sportsnet.

Och fler kanadensiska medier än så hänger på.

"Hajpen just nu påstår att han är Erik Karlsson, fast bättre”, ska den kanadensiska tv-kanalen TNS ha sagt enligt Viasats reporter Jonatan Lindquists Twitter.

”Går först i draften 2018”

Även i sociala medier verkar många imponerade.

”Holy cow, hur är Dahlin en back med dessa skickligheter? Och han är BARA 16 år gammal?!”, skriver den kanadensiske journalisten Devon Heinen på sin Twitter.

”Det är vackert att se Rasmus Dahlin, han går först i draften 2018. Han är 16 år, men det ser ut som att han har spelat 16 år i försvaret”, skriver en annan Twitter–användare.

”Svenska försvararen Rasmus Dahlin är VÄLDIGT imponerande, så lugn och kontrollerad med pucken. Spelar i SHL vid 16 års ålder”, skriver en annan.

FAKTA

Så bra är JVM-lagen

10. Lettland

Nykomlingen får nog i första hand sikta på att stanna kvar i A-gruppen. Men en seger i gruppspelet kan betyda kvartsfinal. Större är inte skillnaden.

9. Danmark

Kvartsfinal två år i rad, men den här truppen känns tunnare än tidigare år. Men en seger i gruppspelet kan betyda kvartsfinal. Större är inte skillnaden.

8 Schweiz

Några tunga JVM bakom sig med nedflyttningsmatcher. Förbundskapten John Fust har bytts ut och det är bra. Får nog inte loss forwardsstjärnan Denis Malgin från Florida.

7. Slovakien

Kvartsfinal, brons och kvartsfinal de tre senaste åren. Inte så tokigt lag den här gången heller. Bör knipa en kvartsfinalplats, men sedan tar det nog slut. 

6. Tjeckien

Senaste guldet kom 2001 och senaste medaljen (brons) ligger tio år tillbaka i tiden. Ingenting talar för att den mörka sviten bryts i den här turneringen. Tjeckien bör i alla fall ha en vettig chans att knipa tredjeplatsen i gruppen bakom Sverige och Finland. Var tvåa i Ivan Hlinka-turneringen med 97-kullen.

5. Finland

Vunnit guld två gånger på de tre senaste åren och har enorm skjuts i juniorleden. Normalt sett hade Finland varit den stora guldfavoriten. Men enormt tunga avbräck då trion Patrik Laine, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi är upptagna med NHL-spel. Även Aleksi Saarela har tackat nej. Finland har några riktigt lovande 98:or och 99:or men får slå ur underläge det här året.

4. USA

Är som vanligt svårbedömt. Talang finns det i massor, men USA har haft svårt att få till det. Visserligen brons för ett år sedan, men annars är guldet 2013 den enda medaljen under de fem senaste åren. Senaste åren har USA lyckats bättre när turneringarna har spelats i Europa. Petningen av Alex DeBrincat känns obegriplig för mig. 

3. Sverige

Två raka år utan medalj och 97-kullen har inte imponerat under sina tidigare juniorturneringar. Vad som ändå talar för Sverige är att vi – till skillnad från övriga toppnationer – har fått med alla våra bästa spelare. Tomas Montén gör debut som förbundskapten och han måste få laget att växa under turneringen. 

2. Kanada

Ingen stor fixstjärna, men som vanligt ett lag med många förstarundor. Saknar tunga pjäser som Connor McDavid och Mitch Marner, som är upptagna med NHL-spel. Men Kanada på hemmaplan är alltid en favorit till guldet och det här året är inget undantag. 

1. Ryssland

Känns som turneringens mest kompletta lag. Stabil backsida, kreativa forwards och med turneringens på förhand bästa målvakt i Samsonov. Med förbundskapten Bragin vid rodret har det varit finalgaranti på Ryssland de senaste åren. Får mitt guldtips i en på förhand oviss turnering.