Eriksson Eks galna höst

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Hans höst liknar ingen annan svensk hockeyspelares.

Juniorkronornas lagkapten Joel Eriksson Ek har spelat träningsmatcher, juniorlandskamper, CHL, SHL, AHL och NHL och nu junior-VM

– Det har har varit mycket nytt att ta in, men samtidigt kul och lärorikt, säger Färjestadsforwarden, som tillhör Minnesota Wild.

Foto: BILDBYRÅN

JVM-stjärnan Joel Eriksson Ek, 19, har varit med om det mesta sedan i somras och fram till nu.

Det är bra att titta på tillägget här intill.

Bara under de senaste halvåret har han åkte fram och tillbaka mellan Sverige och USA fyra gånger.

Han har varit på utvecklingsläger med Minnesota. Varit i USA för en träningsturnering med Juniorkronorna. Spelat träningsmatcher och CHL med Färjestad. Varit med på Minnesotas träningsläger. Drabbats av visumkrångel, gjort AHL-debut, spelat nio NHL-matcher och sedan återvänt till Färjestad för SHL-spel.

Problem med arbetstillståndet

Och så nu junior-VM. 

Ett snudd på omänskligt schema för en 19-åring, kan tyckas. 

– Det sliter på en, det gör det. Allt från ovissheten var man ska spela till att spela matcher och resa så mycket som man gör i Nordamerika.

Men Joel Eriksson Ek väljer ändå att se höstens alla turer från den positiva sidan:

– Det har varit mycket nytt att ta in, men samtidigt kul och lärorikt. Tur att jag är ung, då sliter det inte så hårt med all resor. Det har bara varit kul, tycker jag.

Tanken var att han skulle få debutera i världens bästa liga redan i NHL-premiären. I stället tvingades han lämna USA och fly till Kanada på grund av problem med arbetstillstånd. 

– Jag var tvungen att tillbringa fem dygn i Ottawa. Åkte dit en fredag, men så var ambassaden stängd över helgen och jag kom tillbaka natten mot tisdag.

”Det var inte skitkul”

Vad tänkte du när du satt där i Ottawa och NHL hade dragit igång?

– Det var inte skitkul. Det var inte den roligaste tiden, men allt annat vara roligt och det löste sig bra till slut. I efterhand kan man bara skratta åt det.

Nu är Eriksson Ek på plats i Montreal där han är en av de verkliga nyckelspelarna i Juniorkronorna som siktar på att gå hela vägen i junior-VM. 

– Det kan inte bli så mycket större än ett JVM som avgörs i Montreal och Toronto och vi har ett oerhört bra lag med många intressanta spelare. Samtidigt som de andra stora nationerna har många spelare i NHL som de inte har tillgång till. Jag tycker helt klart att vi har chans till medalj i år.

Bröt näsan och fick magsjuka

Han är utsedd till lagkapten och pekas ut som den kanske största stjärnan i truppen: 

– Klart jag vill vara med och leda laget, samtidigt måste vi få ihop det som grupp. Att göra det tillsammans och få ihop gruppen blir den viktigaste uppgiften. Alla som var med förra året och vet lite vad det handlar om ska tillsammans med ledarna vara med och driva det här laget, säger han.

Eriksson Ek spelade JVM redan för ett år sedan, men det var en turnering som gick både upp och ner. 

– Jag bröt näsan redan i första matchen och sedan drabbades jag av magsjuka. Får hoppas på bättre lycka det här året.

ARTIKELN HANDLAR OM