Slog Victor Hedmans tolvåriga rekord: ”Trodde inte det var sant”

VÄSTERÅS. En slumrande storklubb som numera huserar i division 1.

Glädjeämnena inom Västerås-hockeyn har lyst med sin frånvaro de senaste åren.

Men här finns i alla fall ett: Rekordmannen och målvaktstalangen Jesper Wallstedt, 14.

– Jag börjar gymnasiet nu nästa år. Det har gått väldigt snabbt för mig, allting kan hända, säger han till Sportbladet.

Säsongen 1987/1988 kom en ung Nicklas Lidström upp i Västerås A-lag för första gången.

Sommaren 2012 pensionerade sig Lidström sedan från ishockeyn efter 20 framgångsrika säsonger i NHL och slog då upp bopålarna i Västerås.

På samma gata i utkanten av staden är en annan ishockeykarriär bara i sin linda, hösten 2017.

Grannen Jesper Wallstedt fyller 15 år i mitten av november men har redan gjort sig ett namn i hockey–Sverige.

Slog rekordet med fyra dagar

Den 15 september blev målvaktslöftet nämligen den yngste spelaren någonsin i en elithockeymatch i Sverige när han vaktade kassen för Västerås i J20-Superelit mot Skellefteå – 14 år, tio månader och en dag gammal.

Tidigare rekordinnehavaren: Victor Hedman.

2005 debuterade Hedman för Modos J20-lag 14 år, tio månader och fem dagar gammal – en notering som stod sig i tolv år.

– Det kändes grymt bra, det var grymt kul också att spela den matchen. Det var något helt annat att spela J20-Superelit än att spela J18 som innan. Det var extremt roligt, säger Jesper Wallstedt när Sportbladet träffar honom inför ännu ett träningspass i Västerås.

Visste du om rekordet innan matchen?

– Just när jag spelade matchen hade jag ingen koll på det. Jag fick höra det av en kompis sen på skolan, ett Tampa Bay-fan som har Victor Hedman som favoritspelare, han berättade för mig när jag gick i korridoren. Först trodde jag väl inte att det var sant, men sen så kollade jag upp det själv. Det var extremt roligt.

”Har två idoler”

Att den 190 centimeter långe Wallstedt skulle bli ishockeymålvakt var egentligen inte speciellt överraskande. Både storebror Jacob och Pappa Jonas har även de vaktat kassen.

– Vi är en hel målvaktsfamilj. De försökte få mig till utespelare eftersom de inte ville ha en till målvakt i familjen, men jag var så intresserad i utrustning och allting så då blev det målvakt ändå.

Den åtta år äldre brodern Jacob är fortfarande aktiv och spelar hockey för University of Central Oklahoma i USA - dessutom har han någonting gemensamt med självaste Henrik Lundqvist.

– Jag har två idoler. Först Henrik Lundqvist, det är väl inte så oväntat – många yngres idol. Och sedan har jag också min storebror Jacob som även han är en extremt stor idol för mig. Jag har alltid tittat upp på honom och följt honom genom min barndom, berättar Jesper.

Bäst i serien hittills

I våras blev den 14-årige supertalangen utsedd till J18 Elits bästa målvakt och hela SM-slutspelets mest värdefulle spelare. Steget till J20-Superelit har heller inte varit några problem. Inte nog med att han debuterat som yngste elithockeyspelare någonsin i Sverige, Jesper Wallstedt har hela den norra J20-seriens bästa räddningsprocent efter sju spelade matcher.

– Det är väl en belöning av att man gör något bra och det visar att man utvecklas. Men det är väl ingenting man har i tankarna under matcherna när man spelar. Man försöker bara fokusera på nuet, det är bara några siffror som ligger där på sidan. Det är kul att kolla lite på vad de andra ligger på för siffror och kul att man ligger i toppen, men för mig är det matcherna som är viktigast att vinna.

Du börjar gymnasiet nästa år. Är det någon SHL-organisation som börjat höra av sig?

– Just nu har jag inte det i fokus. Det ska ju vara klart någon gång i januari så jag får börja tänka på det lite senare. Just nu är ingenting klart, säger Västeråssonen som förstås drömmer om en lång och framgångsrik karriär i NHL.

– Drömmen är så klart att spela där uppe, klart det finns möjlighet men det är hårt krigande och att alltid vara ödmjuk mot alla och fokusera hela tiden på varje träning och träna extra – det är det som kommer ta mig dit i så fall. Jag börjar gymnasiet nu nästa år. Det har gått väldigt snabbt för mig, allting kan hända.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!