NHL

"Det är pinsamt"

Av: 

Patrik Brenning

HOCKEY

Andreas Lilja sågar... Regalskeppet Vasa

Detroits stjärnor är i Stockholm för NHL-premiären mot St Louis. Ett självklart stopp under dagarna i staden är Vasamuseet som dock sågas grovt av de svenska stjärnorna.

– Det är imponerade hur bra de var på att bygga skepp. Ja, förutom att det sjönk förstås, säger Tomas Holmström till Detroit Free Press.

– Jag tycker att det är pinsamt, säger Andreas Lilja som inte har förlåtit Gustaf II Adolf för katastrofen.

Ett av världens bästa hockeylag är i staden och de svenska stjärnorna får nu chansen att visa sina lagkamrater stolta svenska sevärdheter som Regalskeppet Vasa. Eller?

– Du kommer att läsa om det och förmodligen skratta. Jag menar, skeppet åkte ut och sjönk. Det var lätt att plocka upp det eftersom det låg precis i hamnen, säger Andreas Lilja.

Inte heller Tomas Holmström har någon stolthet i rösten när han berättar om det historiska svenska skeppet.

– Jag har sett Vasa-skeppet några gånger och det är verkligen imponerande hantverk. Det är imponerade hur bra de var på att bygga skepp. Ja, förutom att det sjönk förstås...

”Ett fint museum i alla fall”

Henrik Zetterberg ser mer positivt på saker och ting och berömmer i alla fall museet som ritades av Månsson & Dahlbäck Arkitektkontor och invigdes 1990.

– Det är det mest kända skeppet i Sverige. Det var inte på vattnet så länge, men det är ett fint museum. Skeppet är enormt, det får inte riktigt plats inomhus så lite av det är utanför.

Daniel Larsson verkar knappt bry sig alls.

– Om du inte har gjort det så borde då åka och se det. Men jag kommer inte ihåg så mycket. Vi lärde oss om det i skolan men jag brydde mig inte om det.

”Det var kungens fel”

Desto mer engagerad är Andreas Lilja som ännu inte har förlåtit kung Gustaf II Adolf för katastrofen, trots att nästan 400 år har passerat. Skeppet klarade inte ett stabilitetstest men gav sig ändå iväg ut på sin jungfrutur efter påtryckningar från kungen som ville ha med henne i trettioåriga kriget.

– Det var kungens skepp - det var problemet. Personligen tycker jag att det är idiotiskt. Vad åstadkom det egentligen? Den lämnade hamnen och sjönk. Om du byggde världens största flygplan och det kraschade direkt, skulle du vilja se det?

– Jag tycker att det som hände är pinsamt. Det är det stoltaste skeppet vi någonsin byggt och det sjönk efter typ 35 sekunder i vattnet.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL