Bengt-Åke Gustafsson: Vi har allt vi behöver utom en videoanläggning

HOCKEY

KARLSTAD

Välkommen in till Färjestads arbetsrum.

Löfbergs Lila Arena.

Sportbladet hälsade på under en arbetsdag på isen.

I dag passar vi på att visa upp en ny bild av mästerklubben i hockey.

Foto: Färjestad har haft fler dagar att förbereda sig än Frölunda inför SM-finalen. Vi tittade in på en träning och hittade ett helt koppel av människor som jobbar för att det ska bli SM-guld. Här tränar laget en anfallsövning mot två målvakter.

Bengt-Åke Gustafsson blåser i pipan.

Det blir tyst och spelarna lyssnar.

För det är Gustafsson som bestämmer i Färjestad.

Men det är ingen enmansshow. Till sin hjälp har han ett koppel personer som har alla har en uppgift att fylla runt laget.

– Jag tycker vi har det vi behöver, flera tränare, materialare, massör och under slutspelet är även en presskille med runt träningarna, säger Bengt-Åke.

Tittar på video

Det är Bengt-Åke och assisterande tränaren Tommy Samuelsson som lägger upp träningarna i Färjestad. Bo ”Kulon” Lennartsson som är mest aktiv i båset under matcherna håller en lägre profil under träningarna.

– Han sköter den individuella biten, åker runt och ser hur de olika spelarna ser ut och hur fokuserade de är.

Bengt-Åke och Tommy träffas för det mesta ett par timmar innan träningen och bestämmer upplägget för den aktuella träningen. Ofta bestäms övningarna med utgångspunkt hur det sett ut i föregående match. Men även kommande motstånd kan spela in.

– Vi tittar ofta på föregående match på video och ser ut detaljer som behöver finslipas.

Några längre genomgångar med laget där man tittar på video har man inte i dagsläget. När Bengt-Åke tränade schweiziska Langnau användes videon oftare.

– I dagsläget saknar vi en videoanläggning där vi snabbt kan redigera fram matchsekvenser. Det är nästa steg, för vi har många i laget som är intresserade och speciellt de utländska killarna är vana vid att ha genomgångar på video.

Många bakom laget

Däremot finns gott om folk som backar upp laget runt träningarna. Vid torsdagens träning i Löfbergs Lila Arena fanns förutom tränartrion även målvaktstränaren Stefan Ladö, massören Kent Wener, materialarna Torbjörn Sköldstrand och Roger Backman samt pressansvarige Jörgen Kalitzki på plats.

– Dessutom har vi nära kontakt med vår läkare och han kan kopplas in med snabbt varsel om det skulle behövas.

Fler förberedande dagar

Färjestad har haft ett par dagars längre förberedelsetid jämfört med Västra Frölunda inför finalerna. Laget spelade till sig sin finalplats redan i måndags kväll.

Därför kunde laget köra ett par tuffa pass under torsdagen och fredagen.

– Både torsdagens och fredagens träningar är en timme och 20 minuter. Hyfsad hård fysisk träning med mycket en mot en och två mot två-övningar. Sen tar vi ledigt på lördag. Söndagen och måndagen ägnar vi åt detaljer i spelet, som power play, speluppbyggnad och liknande, berättar Bengt-Åke.

Mycket till träning mellan finalerna blir det sen inte.

Då handlar det om rehabilitering och då behöver inte tränarna tänka på att sätta ihop några träningsprogram.

Och skulle de behöva hitta någon gammal övning är det inte speciellt svårt.

– Alla våra träningar har vi på papper i en pärm. Ibland händer det att du vill gå tillbaka och titta på någon gammal övning, då är det bra att ha dessa nära tillhands, säger Bengt-Åke.

Patrick Kipler (->

ARTIKELN HANDLAR OM