Spelarna hotar med bojkott av Tre Kronor

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-03

Möte i dag: Jag förstår inte att förbundet vågar tjafsa

Elitseriespelarna har fått nog. Förändras inte systemet med övergångssummor kommer de att vidta åtgärder genom sitt spelarfack Sico.

Ett förslag är att bojkotta Tre Kronor.

– Jag står bakom Sico, säger Linköpings Thomas Johansson.

KRÄVER NYA REGLER Jörgen Jönsson (liggande) och de andra elitseriespelarna i landslaget hotar via spelarfacket Sico att bojkotta Tre Kronor under nästa år. Orsaken är att förbundet och Sico är oense om de så kallade utbildningsersättningarna vid övergångar mellan olika klubbar.

I dag, klockan 09.00, träffade Sicos ordförande Janne Bergman och sekreterare Peter Hagbergh Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Michael Englund.

Mötet är ett led i förhandlingen runt utbildningsersättningarna som styr hur mycket en spelare kostar när han byter klubb i någon av de högre serierna.

Spelarfacket Sico anser att de nuvarande bestämmelserna och prislistan för övergångar är horribla och anser även att de är olagliga.

”Inget har hänt”

– Vi har faktiskt tröttnat på hur förbundet förhalar förhandlingen. Inget har hänt under ett år, säger ordförande Janne Bergman.

Han är inte förhoppningsfull inför dagens möte.

– Nej, signalerna vi får från förbundet är inte bra, säger han.

Sico har redan en åtgärdsplan för hur utbildningsersättningarna ska stoppas.

– Ja, det finns två vägar. Vi kan antingen pröva övergångssummorna rättsligt eller så kan vi bojkotta landslaget. Vi måste ha nya regler för övergångar redan i sommar, säger Janne Bergman.

En bojkott av landslaget är inte aktuell till VM i april-maj. Bergman nämner nästa säsong som lämplig att iscensätta åtgärden under.

Ett Tre Kronor utan elitseriespelare som Jörgen Jönsson, Johan Davidsson och till exempelvis Thomas Johansson blir ett rent B-landslag och en stor prestigeförlust för Svenska ishockeyförbundet.

”En viktig fråga”

– Och jag vet att våra medlemmar står bakom oss. Det här är en viktig fråga och vi måste agera nu, säger Bergman.

Linköpings landslagsman Thomas Johansson, 33, har gjort 85 landskamper. Han är även vice ordförande i Sico.

– Jag står bakom Sico givetvis. Jag hoppas inte att det blir någon åtgärd vad gäller landslaget, men det här är en viktig fråga för oss och jag förstår inte att förbundet vågar tjafsa om det här. Övergångssummorna är olagliga, säger han.

Claes-Göran ”Myggan” Wallin är landslagschef för Tre Kronor. Han känner inte till Sicos hot om strejk.

– Nej, det gör jag inte. Men än så länge är inte en strejk aktuell och vi får se vad som händer längre fram.

Övergångspengar här handlar bråket om

Tomas Ros