Stana räddade poäng åt Södertälje

HOCKEY

...och nu är slutspel inom räckhåll

Det är många år sedan sist, men nu kan Södertälje vara på väg mot SM-slutspelet.

Det kan man tacka Rastislav Stana för.

Det slovakiske målvakten såg till att SSK fick en poäng med sig från Globen

– Det är dags att byta ut ett av slutspelslagen, säger sportchefen Mats Hallin efter 1–1 mot Djurgården.

Det brukar annars vara samma visa varje säsong. Södertälje är med och nosar på en slutspelsplats, men när strecket slutligen ska dras, då är det alltid med SSK på fel sida.

Tre år i rad har man slutat på den så förhatliga niondeplatsen. På torsdagen kunde tränaren och sportchefen Mats Hallin titta på tabellen och se att man nu ligger på rätt sida, om än med ytterst liten marginal.

För även om Timrå besegrade en av Södertäljes värsta konkurrenter – Luleå – med 3–1 så vann samtidigt HV71 över Brynäs.

Det betyder att endast bättre målskillnad skiljer SSK från HV71, men i slutändan kommer det vara mer än så. I alla fall enligt Hallin.

Kampmoral

– Det som talar för oss i slutspelsstriden är vår kampmoral. Det är väl ingen hemlighet att vi har ett stort hjärta och jag är stolt över grabbarna i dag.

Det hade han all anledning att vara, och särskilt över målvakten Rastislav Stana. Djurgården vann skotten med hela 44–22, då var det oavgjorda resultatet nästan lika mycket värt som en vinst, eller som Djurgårdens tränare Niklas Wikegård, sade:

– Vi har nog aldrig varit så överlägsna i en match. 1–1 känns som ett rån men jag kan inte gnälla, vi kämpar så in i vassen men lyckas inte få in pucken. Jag är ruggigt nöjd med allting förutom att vi borde gjort 7-8 mål.

– Vi tränade försvarsspel och vi gjorde det förtjänstfullt. Vi vill inte be om ursäkt för den här poängen utan vi spelade bra i egen zon och vi har en lysande målvakt, sade Hallin.

Stolpträff

För första perioden tillhörde helt Djurgården, Mariusz Czerkawski träffade stolpen, Daniel Tjärnqvist ribban och kort därefter sköt även Dan Boyle i stolpen. Men när till slut målet kom så var det Södertälje som gjorde det.

Med fem sekunder kvar av perioden sköt Petri Liimatainen och hans skott styrdes in av Södertäljes senaste NHL-import, Kyle Calder.

Kvitteringen kom i andra perioden (10.55) av Fredrik Bremberg, men det var knappast det som de 8220 åskådarna kom ihåg från andra perioden. Det inträffade i stället knappt fyra minuter senare.

Det började med att Djurgårdens Patrik Thoresen var framme och högg på målvakten Rastislav Stana. Det uppskattades inte alls, framförallt inte av Stanas lagkamrat, backen Jan Huokko, som tryckte dit Thoresen. Det i sin tur gav Marcus Nilsson anledning att gå till attack och till slut var det öppet slagsmål mellan ett flertal spelare.

För domaren Marcus Vinnerborg tog det till slut mer än sju minuter innan han fick ordning på alla utvisningar.

För Djurgården räckte det sedan inte ens med ytterligare 20 minuter för att få hål på Stana. Men den missade segern var inte det enda problemet för Wikegård och Djurgården den här kvällen. Dessutom tvingades poängkungen Nils Ekman fick kliva av isen efter att fått en rejäl smäll.

Det var oklart på torsdagskvällen hur allvarligt skadad han var.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM